Keto bułki z babki jajowatej (keto, low carb)
Keto bułki z łusek babki jajowatej to rewelacyjnie prosty przepis w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odczekać chwilę, ulepić bułki i wstawić je do piekarnika. Łuski babki jajowatej (czy też łupiny babki jajowatej) pochodzą z azjatyckiej rośliny, której zewnętrzna warstwa posiada bardzo duże ilości błonnika a niskie węglowodanów. Błonnik ten idealnie nadaje się w kuchni niskowęglowodanowej jako zamiennik mąki, ale uwaga, bardzo mocno wchłania wodę oraz tłuszcze!
Przepis ten powtarzałam wiele razy jak również lekko modyfikowałam. Dłuższe pieczenie sprawiło, że bułki są idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie jak i pieczywo do burgerów 😉
Na blogu znajdziesz wiele innych przepisów na keto pieczywo, sprawdź tutaj. Gorąco polecam również mój przepis na domowe masło czosnkowe 🙂
Przepis na keto bułki z babki jajowatej
Składniki
- 10 łyżek łuski babki jajowatej (50 g)
- 200 g sera typu philadelphia* (ponad 20 g zawartości tłuszczu)
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g)
- 2 jajka
Opcjonalnie
- nasiona i pestki jak siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni
Czas przygotowania:
15 min
Czas pieczenia: 40 min
Ilość: 5 bułek
Przygotowanie
- Do miski dodajemy wszystkie składniki (łuski babki jajowatej, ser, sól, proszek do pieczenia, jajka oraz opcjonalnie nasiona i pestki) a następnie wszystko mieszamy mikserem na gładką masę.
- Masa na początku jest bardzo płynna, odstawiamy ją na 5-10 minut dopóki babka jajowata nie wchłonie całego płynu.
- Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić.
- W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka).
- Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą).
- W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut.
- Gdy bułki się upieką pozostawiamy w piekarniku na 15-30 minut do ostygnięcia.
- Rewelacyjnie smakują szczególnie z masłem czosnkowym!
Dodatkowe informacje
- *ser philadelphia można zastąpić dowolnym serem o zawartości tłuszczu ponad 20 g na 100 g produktu.
- W zależności od użytych łupin babki jajowatej niektóre z nich ciemnieją po obróbce cieplnej i zmieniają kolor na delikatnie fioletowy. Nie wpływa to jednak na jej smak i właściwości.
- Bułki są lekko wilgotne we wnętrzu, dlatego ważne jest by po upieczeniu pozwolić im ostygnąć aby nie opadły.
- Bułki świetnie nadają się również do mrożenia.
Zobacz również pozostałe przepisy na keto pieczywo
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1063 kcal | 213 kcal |
Białko | 32 g | 6 g |
Tłuszcze | 80 g | 16 g |
Węglowodany netto | 16 g | 3 g |
Błonnik | 38 g | 8 g |
*Wartości odżywcze bez dodatków dla sera o zawartości tłuszczu 23 g (Piątnica).
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Moje ciasto od razu wyszło bardzo zbite a użyłam wszystkiego wg przepisu.Czy komuś też tak się zdarzyło?
A jakiej firmy użyłaś łupiny/łuski babki jajowatej? Czasami są dostępne w sprzedaży całe ziarna babki jajowatej, albo podobnej babki płesznik, które mają inne właściwości. Sama zaobserwowałam, że babka jajowata z niektórych firm pod wpływem temperatury zmienia odcień na fioletowy, możliwe też, że ma większe zdolności do pochłaniania wody i ciasto wyszło zbyt suche, czyli zbite 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Mi też się tak dzieje ale wtedy dodaje trochę wody żeby się dobrze wymieszało i też wychodzą super
Sztooos bułeczki, świetny przepis 😀
Bardzo dziękuję! 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Czy mogę użyć zmielonych ziaren babki jajowatej czy musi to być łupina? Stoję przed zakupem i widzę, że takie dwa rodzaje się pojawiające. Mają one inne właściwości?
Nie korzystałam z całych ziaren, zawsze kupowałam wyłącznie łupiny babki jajowatej.
Pozdrawiam,
Klaudia
Czy piekarnik ma byc otwarty czy zamkniety przez te 15 minut po upieczeniu bulek?
Drzwiczki powinny być uchylone. Ważne by bułki stopniowo ostygły, wyjęcie ich z piekarnika może spowodować że opadną.
Uzupełnię tę informację w przepisie 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Mój trzeci keto przepis, żeby sprawdzić czy odnajdę się na tej diecie i… to jest genialne! Smakuje jak zwykłe ciemno pieczywo z dużą ilościa ziaren. Kolor nieco ciemniejszy ale jest genialne. Dziękuję za ten przepis <3
Bardzo się cieszę, że bułki smakują!
Pozdrawiam,
Klaudia 😊
Świetny przepis! Wyszły przepyszne!!!
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 😊
Moje ciasto wcale nie było plynne tylko od razu gęste teraz się piecze i martwię się co z tego wyjdzie
Możliwe, że Twoja babka jajowata bardzo dobrze chłonie. Mam nadzieję, że bułki wyszły smaczne 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Ja użyłam łuski babki jajowatej 10 łyżek i wyszło 100 g nie 50 i masa wyszła bardzo gesta
Niestety odmierzanie łyżkami ma ten minus, że sama ostatnio zauważyłam różnice w moich łyżkach. Dodatkowo niektórzy nabierają więcej, a inni mniej. Dlatego ja preferuję korzystanie z wagi kuchennej 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
bardzo fajny przepis, zrobiłam na twarogu, wyszły piękne i smaczne, pozdrowienia
ile sody
co dodać zamiast proszku do pieczenia aby bułki wyrosły
Możesz dodać sody oczyszczonej 🙂
Genialnie smakuje 🙂 idealnie pod moją dietę, własnie wchodzę w czas keto.
Cieszę się że smakuje 🙂