Keto bułki z babki jajowatej (keto, low carb)

Keto bułki z babki jajowatej (keto, low carb)

Keto bułki z łusek babki jajowatej to rewelacyjnie prosty przepis w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, odczekać chwilę, ulepić bułki i wstawić je do piekarnika. Łuski babki jajowatej (czy też łupiny babki jajowatej) pochodzą z azjatyckiej rośliny, której zewnętrzna warstwa posiada bardzo duże ilości błonnika a niskie węglowodanów. Błonnik ten idealnie nadaje się w kuchni niskowęglowodanowej jako zamiennik mąki, ale uwaga, bardzo mocno wchłania wodę oraz tłuszcze!

Przepis ten powtarzałam wiele razy jak również lekko modyfikowałam. Dłuższe pieczenie sprawiło, że bułki są idealnie chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Świetnie nadają się zarówno na śniadanie jak i pieczywo do burgerów 😉

Na blogu znajdziesz wiele innych przepisów na keto pieczywo, sprawdź tutaj. Gorąco polecam również mój przepis na domowe masło czosnkowe 🙂


Przepis na keto bułki z babki jajowatej


Składniki

  • 10 łyżek łuski babki jajowatej (50 g)
  • 200 g sera typu philadelphia* (ponad 20 g zawartości tłuszczu)
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g)
  • 2 jajka

Opcjonalnie

  • nasiona i pestki jak siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni

Czas przygotowania:
15 min
Czas pieczenia: 40 min
Ilość: 5 bułek

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy wszystkie składniki (łuski babki jajowatej, ser, sól, proszek do pieczenia, jajka oraz opcjonalnie nasiona i pestki) a następnie wszystko mieszamy mikserem na gładką masę.
  2. Masa na początku jest bardzo płynna, odstawiamy ją na 5-10 minut dopóki babka jajowata nie wchłonie całego płynu.
  3. Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić.
  4. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka).
  5. Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą).
  6. W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut.
  7. Gdy bułki się upieką pozostawiamy w piekarniku na 15-30 minut do ostygnięcia.
  8. Rewelacyjnie smakują szczególnie z masłem czosnkowym!

Dodatkowe informacje

  • *ser philadelphia można zastąpić dowolnym serem o zawartości tłuszczu ponad 20 g na 100 g produktu.
  • W zależności od użytych łupin babki jajowatej niektóre z nich ciemnieją po obróbce cieplnej i zmieniają kolor na delikatnie fioletowy. Nie wpływa to jednak na jej smak i właściwości.
  • Bułki są lekko wilgotne we wnętrzu, dlatego ważne jest by po upieczeniu pozwolić im ostygnąć aby nie opadły.
  • Bułki świetnie nadają się również do mrożenia.
Keto bułki
Przekrój keto bułki
Bułka z masłem

Zobacz również pozostałe przepisy na keto pieczywo

Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1063 kcal213 kcal
Białko32 g6 g
Tłuszcze80 g16 g
Węglowodany netto16 g3 g
Błonnik38 g8 g

*Wartości odżywcze bez dodatków dla sera o zawartości tłuszczu 23 g (Piątnica).


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (14 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Keto bułki z babki jajowatej
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


23 thoughts on “Keto bułki z babki jajowatej (keto, low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.