Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy)

Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy)

Keto chleb z siemieniem lnianym bardzo przypomina ciemny chleb żytni. Ma delikatnie chrupiącą skórkę, lekko wilgotne wnętrze a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Dodatkowym plusem jest prostota jego przygotowania, no i oczywiście możliwość zamrożenia 🙂 Gorąco polecam!

Zobacz również pozostałe przepisy na keto pieczywo lub przepisy keto!


Przepis na keto chleb na siemieniu lnianym


Składniki

  • nieco ponad szklanka siemienia lnianego* lub mąki lnianej (165 g)
  • ⅓ szklanki nasion słonecznika** (50 g)
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • niecała szklanka ciepłej wody*** (220 ml)

* siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender
** zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi
*** ciepła woda przyspieszy pęcznienie, powinna mieć około 40-55 stopni


Czas przygotowania:
15 min 
Czas pieczenia: 
65 min
Ilość: bochenek chleba o wadze 525 g

Przygotowanie

  1. Jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach, mąkę lnianą możesz użyć bezpośrednio.
  2. Do większej miski dodaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, nasiona słonecznika, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól, całość dobrze wymieszaj.
  3. W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika).
  5. Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek chleba i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz naciąć jego wierzch nożem.
  6. Chleb piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie obróć go do góry dnem i pozostaw na dodatkowe 5-10 minut.
  7. Upieczony chleb studzić na kratce. W związku z dużą wilgotnością chleba lepiej przechowywać go w lodówce lub pokroić i zamrozić.
Keto chleb z siemieniem lnianym
Keto chleb z siemieniem lnianym
Keto chleb z siemieniem lnianym
Keto chleb z siemieniem lnianym
Wartości odżywczew całościw 30 g
Wartość energetyczna1485 kcal85 kcal
Białko68 g4 g
Tłuszcze107 g6 g
Węglowodany netto0 g0 g
Błonnik69 g4 g

Dla chleba o wadze 525 g po upieczeniu. Jedna kromka to średnio 30 g. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu.


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy

Źródło inspiracji


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (15 ocen)


28 thoughts on “Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy)”

    • Na kolor wpływ mogą mieć nasiona siemienia lnianego, dużo zależy od produktów 🙂

      Pozdrawiam
      Klaudia

  • Jaką powinien mieć objętość po upieczeniu,bo mój minimalnie urósł. Składniki 1:1,dynia zamiast słonecznika,waga 565 g po upieczeniu. Stronka top,pozdrawiam 👍💪😉

    • Ciężko mi opisać objętość, chleb lekko urósł. A czy po przekrojeniu był napowietrzony, czy powstał zakalec? Jeżeli był zbyt wilgotny to najlepiej następnym razem piec go nieco dłużej (5-10 minut). Niestety każdy piekarnik jest inny i czasami do idealnego wypieku trzeba dojść metodą prób i błędów 🙂

      Pozdrawiam
      Klaudia

  • Początkowo się przestraszyłem bo mój chleb wyszedł blady a nie taki przypieczony jak na zdjęciach. Natomiast chleb jest piękny, zbity, ciężki. Sam na sucho smakuje średnio, zresztą jak chyba każdy chleb. Ale kanapki… najlepszy chleb jaki jadłem. Pszenne się chowają. I zdecydowanie zamieniam bułki keto (które średnio mi podchodzą i jadam na siłę będąc na keto) na ten chleb.

    • Bardzo się cieszę, że chleb tak Ci zasmakował! A jakiego siemienia lnianego użyłeś, że chleb wyszedł blady?

      Pozdrawiam
      Klaudia

      • Len mielony APTEO z apteki. Niestety u mnie w sklepach są tylko ziarna i posilkowalem się najlepszym z apteki. Przez niego też wyszły mi trochę inne makro bo ma więcej białka niż tłuszczu ale jest pyszny. A jakie Pani używa siemię? Może następnym razem kupię inne żeby właśnie było więcej tłuszczu.

        • Zwykle korzystam z siemienia firmy Sante, gdyż jest ono najczęściej dostępne w sklepach 🙂

    • Jesteś pewna, że dodałaś proszek do pieczenia, albo jego odpowiednią ilość? To on odpowiada za napowietrzenie ciasta 🙂

      Pozdrawiam
      Klaudia

  • Świetna strona. Dopiero zaczynam keto. Ratujesz mnie przed jedzeniem tłustego mięsa i rzucenien fartucha w w kąt kuchni, a uwielbiam gotować.

  • właśnie to jest ciekawe, bo jeśli sam słonecznik zaznaczymy na fitatu to ma nettto 18 węgli na 100, a w chlebie już to znika ???

    • Też się nam tym zastanawiałam, ale przypuszczam, że duża ilość błonnika nieweluje tę ilość węglowodanów 🙂

  • czy można zamiast babki jajowatej dać otręby pszenne?…..w 100g mają tylko około 20g węgli netto….. to by dawało jakieś 6g węgli na cały chlebek 😀
    ps. koleżanka z komentarza wyżej wzięła zwykłe węgle policzyła z siemienia lnianego a nie węgle netto dlatego takie róznice wam wyszły 😀

    • Jeśli chodzi o węgle to myślę, że bez problemu. Nie wiem tylko jak to wpłynie na konsystencję chleba. Wtedy pewnie potrzeba mniej wody 😊 Jeśli przygotujesz to daj znać jak wyszło!

      Pozdrawiam,
      Klaudia

  • Niestety aplikacja FITATU mówi że chleb będzie miał węglowodany. Ja obliczyłem że cały chleb będzie miał 18g węglia podane jest 0 na 100 g 😟

    • Tabela zawiera wartości również obliczone w Fitatu. Możliwe że zaznaczyłeś inne produkty niż ja, lub wprowadziłeś nieprawidłowe ilości składników. Sprawdziłam ponownie i wszystko jest poprawnie wpisane 🙂

      Dokładne produkty dla których wykonałam obliczenia to: Siemię lniane (Sante), słonecznik nasiona, babka jajowata łuska (Targoch), jaja kurze.

      Pozdrawiam,
      Klaudia

  • Dzisiaj go upiekłam i przed chwilą próbowałam.. JEST BOSKI!!! Dziękuję za przepis! W ogóle bardzo fajna strona i tyle ekstra keto przepisów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.