Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy)
Keto chleb z siemieniem lnianym bardzo przypomina ciemny chleb żytni. Ma delikatnie chrupiącą skórkę, lekko wilgotne wnętrze a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Dodatkowym plusem jest prostota jego przygotowania, no i oczywiście możliwość zamrożenia 🙂 Gorąco polecam!
Więcej przepisów keto znajdziecie tutaj.
Przepis na keto chleb na siemieniu lnianym
Składniki
- nieco ponad szklanka siemienia lnianego* lub mąki lnianej (165 g)
- 1/3 szklanki nasion słonecznika** (50 g)
- 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka (M)
- niecała szklanka ciepłej wody*** (220 ml)
*siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender
**zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi
***ciepła woda przyspieszy pęcznienie, powinna mieć około 40-55 stopni
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 65 min
Ilość: bochenek chleba o wadze 525 g
Przygotowanie
- Jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach, mąkę lnianą możesz użyć bezpośrednio.
- Do większej miski dodaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, nasiona słonecznika, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól, całość dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika).
- Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek chleba i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz naciąć jego wierzch nożem.
- Chleb piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie obróć go do góry dnem i pozostaw na dodatkowe 5-10 minut.
- Upieczony chleb studzić na kratce. W związku z dużą wilgotnością chleba lepiej przechowywać go w lodówce lub pokroić i zamrozić.




Wartości odżywcze | w całości | w 30 g |
Wartość energetyczna | 1485 kcal | 85 kcal |
Białko | 68 g | 4 g |
Tłuszcze | 107 g | 6 g |
Węglowodany netto | 0 g | 0 g |
Błonnik | 69 g | 4 g |
Dla chleba o wadze 525 g po upieczeniu. Jedna kromka to średnio 30 g. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu.
Jeszcze więcej keto przepisów
Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś na słodko?
Chałwa domowa bez cukru Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Gofry orzechowe, bez mąki Orzechowy deser śmietankowy Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Dzisiaj go upiekłam i przed chwilą próbowałam.. JEST BOSKI!!! Dziękuję za przepis! W ogóle bardzo fajna strona i tyle ekstra keto przepisów!
Bardzo dziękuję za miłe słowa!
Pozdrawiam,
Klaudia