Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy)
Keto chleb z siemieniem lnianym bardzo przypomina ciemny chleb żytni. Ma delikatnie chrupiącą skórkę, lekko wilgotne wnętrze a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Dodatkowym plusem jest prostota jego przygotowania, no i oczywiście możliwość zamrożenia 🙂 Gorąco polecam!
Zobacz również pozostałe przepisy na keto pieczywo lub przepisy keto!
Przepis na keto chleb na siemieniu lnianym
Składniki
- nieco ponad szklanka siemienia lnianego* lub mąki lnianej (165 g)
- ⅓ szklanki nasion słonecznika** (50 g)
- 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka
- niecała szklanka ciepłej wody*** (220 ml)
* siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender
** zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi
*** ciepła woda przyspieszy pęcznienie, powinna mieć około 40-55 stopni
Czas przygotowania:
15 min
Czas pieczenia:
65 min
Ilość: bochenek chleba o wadze 525 g
Przygotowanie
- Jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach, mąkę lnianą możesz użyć bezpośrednio.
- Do większej miski dodaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, nasiona słonecznika, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól, całość dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika).
- Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek chleba i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz naciąć jego wierzch nożem.
- Chleb piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie obróć go do góry dnem i pozostaw na dodatkowe 5-10 minut.
- Upieczony chleb studzić na kratce. W związku z dużą wilgotnością chleba lepiej przechowywać go w lodówce lub pokroić i zamrozić.
Wartości odżywcze | w całości | w 30 g |
Wartość energetyczna | 1485 kcal | 85 kcal |
Białko | 68 g | 4 g |
Tłuszcze | 107 g | 6 g |
Węglowodany netto | 0 g | 0 g |
Błonnik | 69 g | 4 g |
Dla chleba o wadze 525 g po upieczeniu. Jedna kromka to średnio 30 g. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Aha,i kolor jakiś inny,ciemniejszy. Wszystko robione ściśle wg przepisu….
Na kolor wpływ mogą mieć nasiona siemienia lnianego, dużo zależy od produktów 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Jaką powinien mieć objętość po upieczeniu,bo mój minimalnie urósł. Składniki 1:1,dynia zamiast słonecznika,waga 565 g po upieczeniu. Stronka top,pozdrawiam 👍💪😉
Ciężko mi opisać objętość, chleb lekko urósł. A czy po przekrojeniu był napowietrzony, czy powstał zakalec? Jeżeli był zbyt wilgotny to najlepiej następnym razem piec go nieco dłużej (5-10 minut). Niestety każdy piekarnik jest inny i czasami do idealnego wypieku trzeba dojść metodą prób i błędów 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Początkowo się przestraszyłem bo mój chleb wyszedł blady a nie taki przypieczony jak na zdjęciach. Natomiast chleb jest piękny, zbity, ciężki. Sam na sucho smakuje średnio, zresztą jak chyba każdy chleb. Ale kanapki… najlepszy chleb jaki jadłem. Pszenne się chowają. I zdecydowanie zamieniam bułki keto (które średnio mi podchodzą i jadam na siłę będąc na keto) na ten chleb.
Bardzo się cieszę, że chleb tak Ci zasmakował! A jakiego siemienia lnianego użyłeś, że chleb wyszedł blady?
Pozdrawiam
Klaudia
Len mielony APTEO z apteki. Niestety u mnie w sklepach są tylko ziarna i posilkowalem się najlepszym z apteki. Przez niego też wyszły mi trochę inne makro bo ma więcej białka niż tłuszczu ale jest pyszny. A jakie Pani używa siemię? Może następnym razem kupię inne żeby właśnie było więcej tłuszczu.
Zwykle korzystam z siemienia firmy Sante, gdyż jest ono najczęściej dostępne w sklepach 🙂
Chlebek niestety mi nie wyrósł, wyszedł zakalec 🙁 Jaka może być przyczyna?
Jesteś pewna, że dodałaś proszek do pieczenia, albo jego odpowiednią ilość? To on odpowiada za napowietrzenie ciasta 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Chleb wyszedł fantastyczny! Bardzo smaczny. Czekam na więcej przepisów Keto! Pozdrawiam 😉
Bardzo się cieszę, że Ci smakował! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Świetna strona. Dopiero zaczynam keto. Ratujesz mnie przed jedzeniem tłustego mięsa i rzucenien fartucha w w kąt kuchni, a uwielbiam gotować.
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba!
Pozdrawiam,
Klaudia
jaką formę do chlebka użyłaś?
Żadnej, chleb lepisz dłońmi. Bardzo ładnie się formuje i wyrasta 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Z przyjemnością wymieniam wszelkie glutenowe pieczywo na ten rewelacyjny keto chleb ❤
Bardzo się cieszę, że Ci zasmakował 🤗
Pozdrawiam,
Klaudia
Próbował ktoś piec bez proszku do pieczenia? :):):)
właśnie to jest ciekawe, bo jeśli sam słonecznik zaznaczymy na fitatu to ma nettto 18 węgli na 100, a w chlebie już to znika ???
Też się nam tym zastanawiałam, ale przypuszczam, że duża ilość błonnika nieweluje tę ilość węglowodanów 🙂
czy można zamiast babki jajowatej dać otręby pszenne?…..w 100g mają tylko około 20g węgli netto….. to by dawało jakieś 6g węgli na cały chlebek 😀
ps. koleżanka z komentarza wyżej wzięła zwykłe węgle policzyła z siemienia lnianego a nie węgle netto dlatego takie róznice wam wyszły 😀
Jeśli chodzi o węgle to myślę, że bez problemu. Nie wiem tylko jak to wpłynie na konsystencję chleba. Wtedy pewnie potrzeba mniej wody 😊 Jeśli przygotujesz to daj znać jak wyszło!
Pozdrawiam,
Klaudia
Niestety aplikacja FITATU mówi że chleb będzie miał węglowodany. Ja obliczyłem że cały chleb będzie miał 18g węglia podane jest 0 na 100 g 😟
Tabela zawiera wartości również obliczone w Fitatu. Możliwe że zaznaczyłeś inne produkty niż ja, lub wprowadziłeś nieprawidłowe ilości składników. Sprawdziłam ponownie i wszystko jest poprawnie wpisane 🙂
Dokładne produkty dla których wykonałam obliczenia to: Siemię lniane (Sante), słonecznik nasiona, babka jajowata łuska (Targoch), jaja kurze.
Pozdrawiam,
Klaudia
Chlebek obłedny 😋🥰, właśnie zajadam jeszcze lekko ciepły 😋
Dzisiaj go upiekłam i przed chwilą próbowałam.. JEST BOSKI!!! Dziękuję za przepis! W ogóle bardzo fajna strona i tyle ekstra keto przepisów!
Bardzo dziękuję za miłe słowa!
Pozdrawiam,
Klaudia