Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy)
Keto chleb z siemieniem lnianym bardzo przypomina ciemny chleb żytni. Ma delikatnie chrupiącą skórkę, lekko wilgotne wnętrze a co najważniejsze w przypadku keto pieczywa – nie czuć w nim jajek! Dodatkowym plusem jest prostota jego przygotowania, no i oczywiście możliwość zamrożenia 🙂 Gorąco polecam!
Więcej przepisów keto znajdziecie tutaj.
Przepis na keto chleb na siemieniu lnianym
Składniki
- nieco ponad szklanka siemienia lnianego* lub mąki lnianej (165 g)
- 1/3 szklanki nasion słonecznika** (50 g)
- 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka (M)
- niecała szklanka ciepłej wody*** (220 ml)
*siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender
**zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi
***ciepła woda przyspieszy pęcznienie, powinna mieć około 40-55 stopni
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 65 min
Ilość: bochenek chleba o wadze 525 g
Przygotowanie
- Jeśli korzystasz z siemienia lnianego najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach, mąkę lnianą możesz użyć bezpośrednio.
- Do większej miski dodaj zmielone siemię lnianę/mąkę lnianą, nasiona słonecznika, łupiny babki jajowatej, proszek do pieczenia oraz sól, całość dobrze wymieszaj.
- W osobnej misce rozbełtaj jajka, dodaj do nich wodę, a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika).
- Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek chleba i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo możesz naciąć jego wierzch nożem.
- Chleb piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie obróć go do góry dnem i pozostaw na dodatkowe 5-10 minut.
- Upieczony chleb studzić na kratce. W związku z dużą wilgotnością chleba lepiej przechowywać go w lodówce lub pokroić i zamrozić.
Wartości odżywcze | w całości | w 30 g |
Wartość energetyczna | 1485 kcal | 85 kcal |
Białko | 68 g | 4 g |
Tłuszcze | 107 g | 6 g |
Węglowodany netto | 0 g | 0 g |
Błonnik | 69 g | 4 g |
Dla chleba o wadze 525 g po upieczeniu. Jedna kromka to średnio 30 g. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Chleb wyszedł fantastyczny! Bardzo smaczny. Czekam na więcej przepisów Keto! Pozdrawiam 😉
Bardzo się cieszę, że Ci smakował! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Świetna strona. Dopiero zaczynam keto. Ratujesz mnie przed jedzeniem tłustego mięsa i rzucenien fartucha w w kąt kuchni, a uwielbiam gotować.
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba!
Pozdrawiam,
Klaudia
jaką formę do chlebka użyłaś?
Żadnej, chleb lepisz dłońmi. Bardzo ładnie się formuje i wyrasta 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Z przyjemnością wymieniam wszelkie glutenowe pieczywo na ten rewelacyjny keto chleb ❤
Bardzo się cieszę, że Ci zasmakował 🤗
Pozdrawiam,
Klaudia
Próbował ktoś piec bez proszku do pieczenia? :):):)
właśnie to jest ciekawe, bo jeśli sam słonecznik zaznaczymy na fitatu to ma nettto 18 węgli na 100, a w chlebie już to znika ???
Też się nam tym zastanawiałam, ale przypuszczam, że duża ilość błonnika nieweluje tę ilość węglowodanów 🙂
czy można zamiast babki jajowatej dać otręby pszenne?…..w 100g mają tylko około 20g węgli netto….. to by dawało jakieś 6g węgli na cały chlebek 😀
ps. koleżanka z komentarza wyżej wzięła zwykłe węgle policzyła z siemienia lnianego a nie węgle netto dlatego takie róznice wam wyszły 😀
Jeśli chodzi o węgle to myślę, że bez problemu. Nie wiem tylko jak to wpłynie na konsystencję chleba. Wtedy pewnie potrzeba mniej wody 😊 Jeśli przygotujesz to daj znać jak wyszło!
Pozdrawiam,
Klaudia
Niestety aplikacja FITATU mówi że chleb będzie miał węglowodany. Ja obliczyłem że cały chleb będzie miał 18g węglia podane jest 0 na 100 g 😟
Tabela zawiera wartości również obliczone w Fitatu. Możliwe że zaznaczyłeś inne produkty niż ja, lub wprowadziłeś nieprawidłowe ilości składników. Sprawdziłam ponownie i wszystko jest poprawnie wpisane 🙂
Dokładne produkty dla których wykonałam obliczenia to: Siemię lniane (Sante), słonecznik nasiona, babka jajowata łuska (Targoch), jaja kurze.
Pozdrawiam,
Klaudia
Dzisiaj go upiekłam i przed chwilą próbowałam.. JEST BOSKI!!! Dziękuję za przepis! W ogóle bardzo fajna strona i tyle ekstra keto przepisów!
Bardzo dziękuję za miłe słowa!
Pozdrawiam,
Klaudia