Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe)

Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe)

Ciasto czekoladowe leśne runo jest mocno wilgotne i pełne ciemnej czekolady. Idealnie dla fanów czekolady i osób na diecie bezglutenowej, gdyż wykorzystujemy tu mąkę z pestek dyni. To również ona tworzy piękne leśne runo na wierzchu ciasta. Uwielbiam takie proste ciasta, które nie posiadają wielu składników, tutaj jest ich zaledwie 5 🙂

Mąkę z pestek dyni dostaniecie w każdym większym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością.

Zobacz więcej przepisów na czekoladowe słodkości oraz na słodkości bez glutenu 🙂


Przepis na ciasto czekoladowe leśne runo


Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • pół kostki masła (100 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru* (70 g)
  • 125 g mąki z pestek dyni + na posypkę

*jeśli lubicie mocno słodkie ciasta lub korzystacie z czekolady o zawartości kakao około 80-90% to dajcie więcej cukru pudru (100 g)


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 porcji (foremka o średnicy 21 cm)


Przygotowanie

  1. Jedną tabliczkę czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Drugą siekamy na mniejsze kawałki i odstawiamy na później.
  2. W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Do białek dodajemy łyżkami cukier puder, i miksujemy dopóki nie powstanie gęsta piana jak na bezę.
  4. Do miski dodajemy mąkę z pestek dyni i przelewamy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem, całość dobrze mieszamy.
  5. Dodajemy żółtka, krótko mieszamy, a następnie dodajemy 2 łyżki ubitych białek i delikatnie mieszamy.
  6. Dodajemy całość ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
  7. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (u mnie górna połowa, termoobieg).
  9. Foremkę (średnica 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem i delikatnie je rozprowadzamy po całości.
  10. Pieczemy 25 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto podczas pieczenia nieco urośnie, z kolei po upieczeniu opadnie.
  11. Posypujemy wierzch ostygniętego ciasta mąką z pestek dyni (pomogłam sobie sitkiem).

Jeśli ciasto wyjdzie wam zbyt wilgotne w środku to zostawcie je bez przykrycia aby podeschło 🙂

Ciasto czekoladowe leśne runo
Ciasto czekoladowe leśne runo
Ciasto czekoladowe leśne runo
Ciasto czekoladowe leśne runo

Źródło inspiracji


Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy

.


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (7 ocen)


2 thoughts on “Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.