Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe)
Ciasto czekoladowe leśne runo jest mocno wilgotne i pełne ciemnej czekolady. Idealnie dla fanów czekolady i osób na diecie bezglutenowej, gdyż wykorzystujemy tu mąkę z pestek dyni. To również ona tworzy piękne leśne runo na wierzchu ciasta. Uwielbiam takie proste ciasta, które nie posiadają wielu składników, tutaj jest ich zaledwie 5 🙂
Mąkę z pestek dyni dostaniecie w każdym większym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością.
Zobacz więcej przepisów na czekoladowe słodkości oraz na słodkości bez glutenu 🙂
Przepis na ciasto czekoladowe leśne runo
Składniki
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- pół kostki masła (100 g)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru* (70 g)
- 125 g mąki z pestek dyni + na posypkę
*jeśli lubicie mocno słodkie ciasta lub korzystacie z czekolady o zawartości kakao około 80-90% to dajcie więcej cukru pudru (100 g)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 porcji (foremka o średnicy 21 cm)
Przygotowanie
- Jedną tabliczkę czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Drugą siekamy na mniejsze kawałki i odstawiamy na później.
- W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.
- Do białek dodajemy łyżkami cukier puder, i miksujemy dopóki nie powstanie gęsta piana jak na bezę.
- Do miski dodajemy mąkę z pestek dyni i przelewamy do niej rozpuszczoną czekoladę z masłem, całość dobrze mieszamy.
- Dodajemy żółtka, krótko mieszamy, a następnie dodajemy 2 łyżki ubitych białek i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy całość ubitych białek i bardzo delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników.
- Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (u mnie górna połowa, termoobieg).
- Foremkę (średnica 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem i delikatnie je rozprowadzamy po całości.
- Pieczemy 25 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto podczas pieczenia nieco urośnie, z kolei po upieczeniu opadnie.
- Posypujemy wierzch ostygniętego ciasta mąką z pestek dyni (pomogłam sobie sitkiem).
Jeśli ciasto wyjdzie wam zbyt wilgotne w środku to zostawcie je bez przykrycia aby podeschło 🙂
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
A czy można użyć zmielonych pestek dyni?
Teoretycznie tak, ale musisz się upewnić, że są naprawdę drobno zmielone.
Pozdrawiam
Klaudia