Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem

Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem

Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem to szybki przepis idealny na imprezę i nie tylko. Dodatek tofu to rewelacyjna opcja dla wegetarian lub wegan, zwłaszcza tofu wędzone lub marynowane świetnie się tutaj sprawdzi. Co najważniejsze, takie paluchy z ciasta francuskiego śmiem twierdzić, że zasmakują każdemu! Możecie je podać na ciepło, lub na zimno, z dodatkiem sosu lub solo.

Zobacz więcej przepisów na ciasto francuskie lub na przekąski 🙂


Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem


Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • opakowanie tofu* (200 g)
  • 100 g tartego sera żółtego wegańskiego**

sos

  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (40 g)
  • 4 łyżki ketchupu (40 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka ziół prowansalskich

opcjonalnie

  • 1 jajko***
  • trochę sezamu lub czarnuszki do przyozdobienia

*najlepiej wędzone lub marynowane z przyprawami, świetnie nada się również mielone tofu
**można zastąpić tradycyjnym (wersja niewegańska)
***wersja niewegańska


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 10 sztuk


Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy (koncentrat pomidorowy, ketchup, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie).
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy sosem.
  3. Następnie mocno odciskamy tofu z zalewy (można dodatkowo odcisnąć je w papierowy ręcznik).
  4. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
  5. Połowę ciasta posypujemy tofu oraz serem żółtym.
  6. Przykrywamy drugą połową ciasta i kroimy na 10 pasków.
  7. Każdy pasek skręcamy, najlepiej podwójnie. Jeśli troche tofu/sera się rozsypie lub odklei to się nie przejmujcie, po upieczeniu to nie ma znaczenia 🙂
    Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  9. Opcjonalnie ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem (wersja niewegańska) i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
  10. Paluchy pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  11. Upieczone odstawiamy na kilka minut by ostygły, wówczas również stwardnieją.
  12. Podajemy solo lub z sosem.
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (6 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.