Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem to szybki przepis idealny na imprezę i nie tylko. Dodatek tofu to rewelacyjna opcja dla wegetarian lub wegan, zwłaszcza tofu wędzone lub marynowane świetnie się tutaj sprawdzi. Co najważniejsze, takie paluchy z ciasta francuskiego śmiem twierdzić, że zasmakują każdemu! Możecie je podać na ciepło, lub na zimno, z dodatkiem sosu lub solo.
Zobacz więcej przepisów na ciasto francuskie lub na przekąski 🙂
Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- opakowanie tofu* (200 g)
- 100 g tartego sera żółtego wegańskiego**
sos
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (40 g)
- 4 łyżki ketchupu (40 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka ziół prowansalskich
opcjonalnie
- 1 jajko***
- trochę sezamu lub czarnuszki do przyozdobienia
*najlepiej wędzone lub marynowane z przyprawami, świetnie nada się również mielone tofu
**można zastąpić tradycyjnym (wersja niewegańska)
***wersja niewegańska
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 10 sztuk
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy (koncentrat pomidorowy, ketchup, sól, papryka ostra, zioła prowansalskie).
- Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy sosem.
- Następnie mocno odciskamy tofu z zalewy (można dodatkowo odcisnąć je w papierowy ręcznik).
- Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy.
- Połowę ciasta posypujemy tofu oraz serem żółtym.
- Przykrywamy drugą połową ciasta i kroimy na 10 pasków.
- Każdy pasek skręcamy, najlepiej podwójnie. Jeśli troche tofu/sera się rozsypie lub odklei to się nie przejmujcie, po upieczeniu to nie ma znaczenia 🙂
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Opcjonalnie ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem (wersja niewegańska) i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
- Paluchy pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
- Upieczone odstawiamy na kilka minut by ostygły, wówczas również stwardnieją.
- Podajemy solo lub z sosem.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!