Ciasto bananowe z polewą serową
Ciasto bananowe z polewą serową jest wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie. Przygotowywałam ją pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni! Idealnie pasuje do ciast z dodatkiem cynamonu lub przyprawy korzennej. W smaku przypomina lukier, jak dla mnie o wiele smaczniejszy 🙂
Ciasto to idealnie nada się na Boże Narodzenie, wówczas warto dodać więcej cynamonu lub zamienić go na przyprawę korzenną. Koniecznie przeczytajcie moje dodatkowe uwagi 🙂
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj, polecam również przepis na proste wegańskie ciasto bananowe.
Przepis na ciasto bananowe z polewą serową
Składniki
na ciasto
- 2 jajka
- szklanka cukru* (220 g)
- 3 małe banany (300 g bez skórki)
- ½ szklanki oleju** (125 g)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1½ szklanki mąki (240 g)
na polewę serową
- 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
- 90 g serka typu philadelphia***
- 1 szklanka cukru pudru (140 g)
opcjonalnie
- łyżka ekstraktu waniliowego do ciasta
- łyżeczka ekstraktu waniliowego do polewy
- łuskane nasiona konopii jako posypka od (@HEMPKING)
*jeśli wasze banany są bardzo dojrzałe dajcie mniej cukru, około 180 g
**rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, masło, ale te trzeba rozpuścić
***serek o zawartości tłuszczu około 21-25 g, np. Twój Smak z Piątnicy, Delikate z Biedronki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Ilość: 12 porcji (średnica ciasta 21 cm)
Przygotowanie
- Jajka ucieramy wraz z cukrem.
- W międzyczasie ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem.
- Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, cynamon, sól, sodę oczyszczoną oraz mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka).
- W międzyczasie przygotowujemy tortownicę o średnicy około 21 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 80 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy polewę serową, poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce.
- Gdy ciasto ostygnie można je przyozdobić polewą i opcjonalnie łuskanymi nasionami konopii.
Dodatkowe uwagi
- W tortownicy o średnicy 21 cm ciasto wyrasta bardzo wysokie. Można je dodatkowo przeciąć i posmarować marmoladą, dodatkową polewą serową lub kremem.
- W większej tortownicy ciasto będzie niższe, wówczas należy skrócić czas pieczenia.
- Do ciasta możecie również dodać orzechy lub bakalie (około 100 g).
- Jeśli ciasto przygotowujecie na Święta Bożego Narodzenia cynamon możecie zastąpić łyżeczką przyprawy korzennej.
- Polewę można dodatkowo przyozdobić orzechami, skórką pomarańczy kandyzowanej, posypką cukrową lub owocami.
Więcej pomysłów na ciasta bananowe
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
To ciasto jest przepyszne! Super wilgotne i ta polewa, wszyscy się zajadaliśmy 🙂
Niezmiernie się cieszę 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wyszło bardzo dobre, chociaż miałem problem z polewą ale schłodzenie pomogło aby ją trochę zatężyć
Duże znaczenie ma tutaj użyty serek no i temperatura 🙂 Dobrze, że schłodzenie pomogło.
Pozdrawiam
Klaudia
Przepyszne! Nie mogliśmy się nim najeść i na pewno przygotujemy więcej na Święta 🙂
To również jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wczoraj je zrobiłam, bo akurat miałam wszystkie składniki i wyszło NIEZIEMSKIE! Zapisuję do ulubionych przepisów!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! Również jestem nim oczarowana 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia