Ciasto bananowe z polewą serową

Ciasto bananowe z polewą serową

Ciasto bananowe z polewą serową jest wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie. Przygotowywałam ją pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni! Idealnie pasuje do ciast z dodatkiem cynamonu lub przyprawy korzennej. W smaku przypomina lukier, jak dla mnie o wiele smaczniejszy 🙂

Ciasto to idealnie nada się na Boże Narodzenie, wówczas warto dodać więcej cynamonu lub zamienić go na przyprawę korzenną. Koniecznie przeczytajcie moje dodatkowe uwagi 🙂

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj, polecam również przepis na proste wegańskie ciasto bananowe.


Przepis na ciasto bananowe z polewą serową


Składniki

na ciasto

  • 2 jajka
  • szklanka cukru* (220 g)
  • 3 małe banany (300 g bez skórki)
  • ½ szklanki oleju** (125 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1½ szklanki mąki (240 g)

na polewę serową

  • 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
  • 90 g serka typu philadelphia***
  • 1 szklanka cukru pudru (140 g)

   
opcjonalnie

  • łyżka ekstraktu waniliowego do ciasta
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego do polewy
  • łuskane nasiona konopii jako posypka od (@HEMPKING)

*jeśli wasze banany są bardzo dojrzałe dajcie mniej cukru, około 180 g
**rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy, masło, ale te trzeba rozpuścić
***serek o zawartości tłuszczu około 21-25 g, np. Twój Smak z Piątnicy, Delikate z Biedronki


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 80 minut
Ilość: 12 porcji (średnica ciasta 21 cm)


Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy wraz z cukrem.
  2. W międzyczasie ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem.
  3. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, cynamon, sól, sodę oczyszczoną oraz mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka).
  5. W międzyczasie przygotowujemy tortownicę o średnicy około 21 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem.
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 80 minut (do suchego patyczka).
  7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotowujemy polewę serową, poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce.
  9. Gdy ciasto ostygnie można je przyozdobić polewą i opcjonalnie łuskanymi nasionami konopii.

Dodatkowe uwagi

  • W tortownicy o średnicy 21 cm ciasto wyrasta bardzo wysokie. Można je dodatkowo przeciąć i posmarować marmoladą, dodatkową polewą serową lub kremem.
  • W większej tortownicy ciasto będzie niższe, wówczas należy skrócić czas pieczenia.
  • Do ciasta możecie również dodać orzechy lub bakalie (około 100 g).
  • Jeśli ciasto przygotowujecie na Święta Bożego Narodzenia cynamon możecie zastąpić łyżeczką przyprawy korzennej.
  • Polewę można dodatkowo przyozdobić orzechami, skórką pomarańczy kandyzowanej, posypką cukrową lub owocami.
Ciasto bananowe z polewą serową
Ciasto bananowe z polewą serową
Ciasto bananowe z polewą serową
Ciasto bananowe z polewą serową

Wege Święta


Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (5 ocen)


2 thoughts on “Ciasto bananowe z polewą serową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.