Orzechowy deser śmietankowy (keto)

Orzechowy deser śmietankowy (keto)

Uwielbiam masło orzechowe i bitą śmietanę, z czego powstał deser lekki jak chmurka, przełamany gdzieniegdzie chrupiącymi orzechami. Najwspanialsze w nim jest to, że orzechowy deser śmietankowy przygotowuje się go bardzo szybko, a wygląda niezwykle efektownie. Polecam nie tylko fanom masła orzechowego! 😉


Przepis na orzechowy deser śmietankowy


Składniki

  • 2/3 szklanki śmietanki 30% (160 g)
  • 2 łyżki mascarpone (50 g)
  • odżywka białkowa/ słodzik/ cukier (20 g)
  • 4 łyżki masła orzechowego (80 g)


opcjonalnie

  • łyżka masła orzechowego (20 g)
  • garść dowolnych orzechów

Czas przygotowania: 15 min 
Ilość: dwa desery po około 125 ml każdy


Przygotowanie

  1. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy mascarpone oraz słodzik i mieszamy.
  2. Część masy (około 50 g) przenosimy do pojemnika, a do pozostałej dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
  3. Naczynia w których będziemy podawać deser opcjonalnie ozdabiamy masłem orzechowym, a następnie nakładamy porcję masy orzechowej, przekładając wcześniej odłożoną masą śmietanową.
  4. Pomiędzy warstwy, jak i na wierzch możemy opcjonalnie dodać masło orzechowe oraz posiekane orzechy.
  5. Orzechowy deser śmietanowy przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Orzechowy deser śmietankowy
Orzechowy deser śmietankowy w pucharku
Orzechowy deser śmietankowy z góry
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna 1145 kcal573 kcal
Białko26 g13 g
Tłuszcze107 g57 g
Węglowodany netto17 g8,5 g
Błonnik0 g0 g

Wartości odżywcze dla wersji ze słodzikiem bez dodatków.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)


5 thoughts on “Orzechowy deser śmietankowy (keto)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.