Orzechowy deser śmietankowy (keto)
Uwielbiam masło orzechowe i bitą śmietanę, z czego powstał deser lekki jak chmurka, przełamany gdzieniegdzie chrupiącymi orzechami. Najwspanialsze w nim jest to, że orzechowy deser śmietankowy przygotowuje się go bardzo szybko, a wygląda niezwykle efektownie. Polecam nie tylko fanom masła orzechowego! 😉
Przepis na orzechowy deser śmietankowy
Składniki
- 2/3 szklanki śmietanki 30% (160 g)
- 2 łyżki mascarpone (50 g)
- odżywka białkowa/ słodzik/ cukier (20 g)
- 4 łyżki masła orzechowego (80 g)
opcjonalnie
- łyżka masła orzechowego (20 g)
- garść dowolnych orzechów
Czas przygotowania: 15 min
Ilość: dwa desery po około 125 ml każdy
Przygotowanie
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy mascarpone oraz słodzik i mieszamy.
- Część masy (około 50 g) przenosimy do pojemnika, a do pozostałej dodajemy masło orzechowe i mieszamy.
- Naczynia w których będziemy podawać deser opcjonalnie ozdabiamy masłem orzechowym, a następnie nakładamy porcję masy orzechowej, przekładając wcześniej odłożoną masą śmietanową.
- Pomiędzy warstwy, jak i na wierzch możemy opcjonalnie dodać masło orzechowe oraz posiekane orzechy.
- Orzechowy deser śmietanowy przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1145 kcal | 573 kcal |
Białko | 26 g | 13 g |
Tłuszcze | 107 g | 57 g |
Węglowodany netto | 17 g | 8,5 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Wartości odżywcze dla wersji ze słodzikiem bez dodatków.
Jeszcze więcej keto przepisów
Frittata ze szpinakiem Chałwa domowa bez cukru Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii
Zobacz również
#wegetariańskie #słodkości #desery #keto #LowCarb #bezjajek #bezglutenu #imprezyiprzyjęcia #masłoorzechowe #śmietanka #słodzik #odżywkabiałkowa #mascarpone #orzechy
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
mm już to lubię!