Keto muffinki brownie z kremem czekoladowym (low carb)

Keto muffinki brownie z kremem czekoladowym (low carb)

Keto muffinki brownie są mocno czekoladowe i mają mocno wilgotne wnętrze. Krem i chrupiące dodatki idealnie je uzupełniają!

Uwielbiam muffinki, o czym łatwo możecie się przekonać zaglądając pod tę kategorię, a te w wersji keto bez dodatku cukru kompletnie skradły moje serce! Na dodatek, keto muffinki są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy.

Więcej keto słodyczy o niskiej zawartości węglowodanów znajdziecie tutaj.


Przepis na keto muffinki brownie


Składniki

  • ½ szklanki mąki kokosowej (65 g)
  • ¼ szklanki erytrytolu (50 g) lub odżywki białkowej (23 g)
  • 2 łyżki kakao (16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g) rozpuszczonego*
  • ½ puszki mleczka kokosowego (200 g)
  • 3 jajka

*olej kokosowy powinien być w stanie ciekłym, można podgrzać go przez chwilę w mikrofali lub kąpieli wodnej

krem

  • niecałe 2 łyżki oleju kokosowego (40 g)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 90 % (8 g)
  • 2 łyżki erytrytolu (20 g) lub odżywki białkowej (16 g)
  • łyżeczka kakao (5 g)

posypka


Czas przygotowania: 20 min + 15 min pieczenia
Ilość: 10 sztuk


Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do jednej miski (czyli mąkę kokosową, erytrytol/odżywkę białkową, kakao, proszek do pieczenia, sól, olej kokosowy, mleczko kokosowe, jajka) i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Do foremek na muffinki dodajemy ciasto do 2/3 ich wysokości.
  3. Muffinki pieczemy przez 15 min w temperaturze 160 stopni.

Krem

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i czekoladę, następnie dodajemy erytrytol/odżywkę białkową oraz kakao.
  2. Po dokładnym zmieszaniu składników odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia (około 15-20 minut). Jeśli jesteście niecierpliwi możecie włożyć krem na 5 min do lodówki.
  3. W międzyczasie przygotowujemy wiórki czekoladowe oraz siekamy orzechy na mniejsze kawałki.
  4. Gdy krem zgęstnieje dobrze go mieszamy i smarujemy nim przestudzone muffinki.
  5. Od razu dekorujemy muffinki, posypując je wiórkami czekoladowymi i orzechami, jeśli będziecie zwlekać posypki mogą się nie przykleić do kremu.

Muffinki w związku z tym, że są mocno wilgotne przechowujemy w pudełku w lodówce.

Keto muffinki brownie
Keto muffinki brownie
Keto muffinki brownie
Keto muffinki brownie
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1401 kcal140 kcal
Białko41 g4 g
Tłuszcze120 g12 g
Węglowodany netto24 g2 g
Błonnik27 g3 g

Kaloryczność dla wykorzystania erytrytolu obliczona dla 10 muffinek bez kremu.

Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1966 kcal197 kcal
Białko48 g5 g
Tłuszcze175 g18 g
Węglowodany netto31 g3 g
Błonnik27 g3 g

Kaloryczność dla wykorzystania erytrytolu obliczona dla 10 muffinek z dodatkiem kremu i posypki.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (9 ocen)


3 thoughts on “Keto muffinki brownie z kremem czekoladowym (low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.