Keto muffinki brownie z kremem czekoladowym (low carb)
Keto muffinki brownie są mocno czekoladowe i mają mocno wilgotne wnętrze. Krem i chrupiące dodatki idealnie je uzupełniają!
Uwielbiam muffinki, o czym łatwo możecie się przekonać zaglądając pod tę kategorię, a te w wersji keto bez dodatku cukru kompletnie skradły moje serce! Na dodatek, keto muffinki są nie tylko idealne dla osób na diecie keto, low carb, ale również dla cukrzyków i osób z nietolerancją laktozy.
Więcej keto słodyczy o niskiej zawartości węglowodanów znajdziecie tutaj.
Przepis na keto muffinki brownie
Składniki
- ½ szklanki mąki kokosowej (65 g)
- ¼ szklanki erytrytolu (50 g) lub odżywki białkowej (23 g)
- 2 łyżki kakao (16 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g) rozpuszczonego*
- ½ puszki mleczka kokosowego (200 g)
- 3 jajka
*olej kokosowy powinien być w stanie ciekłym, można podgrzać go przez chwilę w mikrofali lub kąpieli wodnej
krem
- niecałe 2 łyżki oleju kokosowego (40 g)
- 2 kostki gorzkiej czekolady 90 % (8 g)
- 2 łyżki erytrytolu (20 g) lub odżywki białkowej (16 g)
- łyżeczka kakao (5 g)
posypka
- 2 łyżki wiórków czekoladowych (8 g)
- łyżka orzechów ziemnych (15 g)
Czas przygotowania: 20 min + 15 min pieczenia
Ilość: 10 sztuk
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do jednej miski (czyli mąkę kokosową, erytrytol/odżywkę białkową, kakao, proszek do pieczenia, sól, olej kokosowy, mleczko kokosowe, jajka) i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Do foremek na muffinki dodajemy ciasto do 2/3 ich wysokości.
- Muffinki pieczemy przez 15 min w temperaturze 160 stopni.
Krem
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i czekoladę, następnie dodajemy erytrytol/odżywkę białkową oraz kakao.
- Po dokładnym zmieszaniu składników odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia (około 15-20 minut). Jeśli jesteście niecierpliwi możecie włożyć krem na 5 min do lodówki.
- W międzyczasie przygotowujemy wiórki czekoladowe oraz siekamy orzechy na mniejsze kawałki.
- Gdy krem zgęstnieje dobrze go mieszamy i smarujemy nim przestudzone muffinki.
- Od razu dekorujemy muffinki, posypując je wiórkami czekoladowymi i orzechami, jeśli będziecie zwlekać posypki mogą się nie przykleić do kremu.
Muffinki w związku z tym, że są mocno wilgotne przechowujemy w pudełku w lodówce.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1401 kcal | 140 kcal |
Białko | 41 g | 4 g |
Tłuszcze | 120 g | 12 g |
Węglowodany netto | 24 g | 2 g |
Błonnik | 27 g | 3 g |
Kaloryczność dla wykorzystania erytrytolu obliczona dla 10 muffinek bez kremu.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1966 kcal | 197 kcal |
Białko | 48 g | 5 g |
Tłuszcze | 175 g | 18 g |
Węglowodany netto | 31 g | 3 g |
Błonnik | 27 g | 3 g |
Kaloryczność dla wykorzystania erytrytolu obliczona dla 10 muffinek z dodatkiem kremu i posypki.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Dzień dobry 🙂 czy mogę czymś zastąpić mleczko kokosowe? nie czuje się po nim dobrze i staram się omijać w przepisach. z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
WYszly super, tylko zamiast orzechów dałam na górę wiorki czekoladowe
Również super pomysł!
Pozdrawiam,
Klaudia