Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)

Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)

Jako dziecko nienawidziłam chałwy i marcepanu, ale wraz z wiekiem je pokochałam. Niestety tradycyjna chałwa posiada czasami aż 50% cukru, dlatego zdecydowanie nie można zaliczyć jej do zdrowych przekąsek. To wielka szkoda, gdyż ziarna sezamu dostarczają wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Dlaczego więc nie przygotować w jej samemu w domu? Domowa chałwa może być wzbogacona w kakao lub w aromat waniliowy, w ten sposób powstanie chałwa kakaowa bądź waniliowa.

Ogólnie rzecz biorąc wszystkim fanom chałwy, którzy ograniczają się z jej spożywaniem, gorąco polecam przygotowanie jej w domu!

Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂


Chałwa domowa przepis


Składniki

  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (60 g)
  • 3-5 łyżek słodzika (erytrytolu; 46-60 g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki tahini (200 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub odżywki białkowej (15 g)

Czas przygotowania: 10 min 
Czas odpoczynku: 3 godziny
Ilość: 15 kostek o wymiarach 3 x 3,5 x 2 cm


Przygotowanie

  1. Najlepiej rozpuszczać składniki w kąpieli wodnej, w tym celu do garnka nalewamy niewielką ilość wody i nad nim wieszamy miseczkę lub mniejszy garnek.
  2. Do miseczki dodajemy masło/olej kokosowy oraz słodzik i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
  3. Następnie miseczkę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy pastę tahini oraz mąkę kokosową/odżywkę białkową (maja one na celu zagęszczenie chałwy) i dobrze mieszamy.
  4. Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka, opcjonalnie dosładzamy wedle uznania.
  5. Przygotowujemy naczynie do wylania i wykładamy je papierem do pieczenia. Mój pojemnik miał wymiary 11 x 14 cm.
  6. Masę przelewamy do pojemnika, gdy lekko przestygnie przekładamy ją do lodówki na 3 godziny.
  7. Schłodzona chałwa domowa może być z łatwością wyjęta dzięki papierowi do pieczenia, następnie ją kroimy i podajemy.

Chałwę przechowujemy w lodówce.

chałwa domowa

Pochodzenie chałwy

Ogólnie rzecz biorąc chałwa chałwie nie równa i definiuje się ją jako wyrób cukierniczy z karmelu i miazgi nasion oleistych pochodzący z kuchni irańskiej.

W naszym kraju popularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej, a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi gotowanej na mleku z przyprawami [1,2].

chałwa domowa
kostki chałwy
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1827 kcal122 kcal
Białko61 g4 g
Tłuszcze170 g11 g
Węglowodany netto12 g0,8 g
Błonnik< 0,5 g0 g

Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Chałwa domowa
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


17 thoughts on “Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.