Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)
Jako dziecko nienawidziłam chałwy i marcepanu, ale wraz z wiekiem je pokochałam. Niestety tradycyjna chałwa posiada czasami aż 50% cukru, dlatego zdecydowanie nie można zaliczyć jej do zdrowych przekąsek. To wielka szkoda, gdyż ziarna sezamu dostarczają wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Dlaczego więc nie przygotować w jej samemu w domu? Domowa chałwa może być wzbogacona w kakao lub w aromat waniliowy, w ten sposób powstanie chałwa kakaowa bądź waniliowa.
Ogólnie rzecz biorąc wszystkim fanom chałwy, którzy ograniczają się z jej spożywaniem, gorąco polecam przygotowanie jej w domu!
Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂
Chałwa domowa przepis
Składniki
- 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (60 g)
- 3-5 łyżek słodzika (erytrytolu; 46-60 g)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki tahini (200 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej lub odżywki białkowej (15 g)
Czas przygotowania: 10 min
Czas odpoczynku: 3 godziny
Ilość: 15 kostek o wymiarach 3 x 3,5 x 2 cm
Przygotowanie
- Najlepiej rozpuszczać składniki w kąpieli wodnej, w tym celu do garnka nalewamy niewielką ilość wody i nad nim wieszamy miseczkę lub mniejszy garnek.
- Do miseczki dodajemy masło/olej kokosowy oraz słodzik i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
- Następnie miseczkę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy pastę tahini oraz mąkę kokosową/odżywkę białkową (maja one na celu zagęszczenie chałwy) i dobrze mieszamy.
- Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka, opcjonalnie dosładzamy wedle uznania.
- Przygotowujemy naczynie do wylania i wykładamy je papierem do pieczenia. Mój pojemnik miał wymiary 11 x 14 cm.
- Masę przelewamy do pojemnika, gdy lekko przestygnie przekładamy ją do lodówki na 3 godziny.
- Schłodzona chałwa domowa może być z łatwością wyjęta dzięki papierowi do pieczenia, następnie ją kroimy i podajemy.
Chałwę przechowujemy w lodówce.
Pochodzenie chałwy
Ogólnie rzecz biorąc chałwa chałwie nie równa i definiuje się ją jako wyrób cukierniczy z karmelu i miazgi nasion oleistych pochodzący z kuchni irańskiej.
W naszym kraju popularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej, a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi gotowanej na mleku z przyprawami [1,2].
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1827 kcal | 122 kcal |
Białko | 61 g | 4 g |
Tłuszcze | 170 g | 11 g |
Węglowodany netto | 12 g | 0,8 g |
Błonnik | < 0,5 g | 0 g |
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Nie spodziewałam się że wyjdzie taka dobra! Super przepis ♥️
Bardzo się cieszę! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
O to to! Pani przepisy wymiatają ^^
Bardzo dziękuję 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Bardzo dobra, praktycznie zawsze mam kilka kostek do uzupełnienia makro
Cieszę się, że Ci smakuje!
Pozdrawiam
Klaudia
Moim zdaniem lepsza niż sklepowa, polecam!
Robię dość często, jest przepyszna. Czasami jeszcze dodaję trochę większych orzechów 🙂
Dzień dobry. A co zamiast erytrolu? Czy syrop daktylowy 100 %będzie odpowiedni? Lub może po prostu suszone daktyle wcześniej zalane wrzątkiem i zblendowana?
Cześć,
erytrytol ma ten plus, że jest w proszku. Dlatego w tym przepisie próbowałabym zastąpić go innym słodzikiem w proszku np. stewią, ksylitolem lub gotową mieszanką słodzików w proszku.
Jeśli zastosujesz syrop daktylowy to dałabym nieco więcej oleju kokosowego i mąki kokosowej aby bardziej utwardzić masę. Jeśli chodzi o zalane daktyle to obawiam się, że one mogą być zbyt wilgotne, ale to tylko moje przypuszczenia 🙂
Pozdrawiam i daj znać czy przygotowałaś którąś wersję i jak wyszła,
Klaudia
Witam, przepis wydaje sie idealny na czekajace mnie spotkanie z kims, kto jest na keto bez jajek, mleka i glutenu. Moze mi Pani polecic jeszcze jakies przepisy bez tych składników? Będe bardzo wdzieczna 🙂
Cześć,
Z fajnych przepisów keto bez tych składników mogę polecić keto krakersy (https://www.wegeprzepis.pl/keto-krakersy-lniane/), keto fudge kokosowy (https://www.wegeprzepis.pl/keto-fudge-kokosowy-weganski-low-carb/), keto bounty (https://www.wegeprzepis.pl/keto-bounty-weganskie-batony-kokosowe/), domowe michałki (https://www.wegeprzepis.pl/domowe-michalki-bez-cukru-weganskie-keto-low-carb/) i wiele innych 😁
Polecam przejrzeć kategorię wege keto (praktycznie wszystkie są bezglutenowe, ale proszę się upewnić) https://www.wegeprzepis.pl/category/keto/keto-weganizm/
Pozdrawiam,
Klaudia
Dziękuję za przepis.
Zrobiłam chałwę i jest obłędna <3
jedyne z czym mam problem to ten nierozpuszczony, trzeszczący i tym samym nierównomiernie rozprowadzony erytrytol :/
widziałam, że polecacie go zmielić, ale nie bardzo mam w czym.
Czy myśli Pani, że mogę go rozpuszczać w ciepłej wodzie (zakładam, że się da, choć nie wiem) i dodać np. do takiej chałwy, pomimo iż nie ma tej wody w przepisie?
Cześć! Cieszę się, że Ci smakuje 🙂 Jeśli nie masz młynka do kawy ani moździerza to możesz spróbować rozpuścić erytrytol w małej ilości wody w garnku. Jego temperatura topnienia mieści się w przedziale 119 – 123 °C i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie. Oczywiście staraj się jak najwięcej wody odparować, aby nie rozrzedzić chałwy 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
A czy Wam się udało rozpuścić erytrytol w tłuszczu? Bo mi się wcale nie rozpuścił, choć mieszałam bardzo długo – nie posłodził chałwy i trzeszczał w zębach.
Aby nie trzeszczał możesz go przed dodaniem zmielić w młynku na puder 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
A jak uzyskałaś ten dwu kolorowy efekt?
Do części chałwy dodałam kakao 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Najlepszy przepis! Lepsza chałwa niż ze sklepu!!!
Bardzo się cieszę 😊
Pozdrawiam,
Klaudia
jest suuuuuper 🙂 przepyszna, ale.. jak dla mnie to wyszło z tego max 5-6 porcji a nie 15 😀
Cieszę się że smakuje! No wszystko zależy od tego jakiej wielkości porcje jemy 😊
Dlaczego chałwa po wyjęciu z lodówki momentalnie się rozpływa? Próbowałam zwiększyć ilość odżywki ale nic to nie dało. Jest półpłynna.
A ile czasu przebywała w lodówce? Po 3 godzinach powinna zacząć twardnieć, a po 24h osiągnąć konsystencję pozwalającą łatwo się kroić. Pytanie mam również o tahini, czy nie było zbyt płynne? Na twardnienie chałwy wpływa również tłuszcz, ważne aby użyte masło miało 82% tłuszczu lub aby olej kokosowy miał stałą konsystencję po włożeniu do lodówki.
Mam nadzieję, że pomogłam 😉