Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)

Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)

Jako dziecko nienawidziłam chałwy i marcepanu, ale wraz z wiekiem je pokochałam. Niestety tradycyjna chałwa posiada czasami aż 50% cukru, dlatego zdecydowanie nie można zaliczyć jej do zdrowych przekąsek. To wielka szkoda, gdyż ziarna sezamu dostarczają wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Dlaczego więc nie przygotować w jej samemu w domu? Domowa chałwa może być wzbogacona w kakao lub w aromat waniliowy, w ten sposób powstanie chałwa kakaowa bądź waniliowa.

Ogólnie rzecz biorąc wszystkim fanom chałwy którzy ograniczają się z jej jedzeniem gorąco polecam przygotowanie jej w domu!


Chałwa domowa przepis


Składniki

  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (60 g)
  • 3-5 łyżek słodzika (erytrytolu; 46-60 g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki tahini (200 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub odżywki białkowej (15 g)

Czas przygotowania: 10 min 
Czas odpoczynku: 3 godziny
Ilość: 15 kostek o wymiarach 3 x 3,5 x 2 cm


Przygotowanie

  1. Najlepiej rozpuszczać składniki w kąpieli wodnej, w tym celu do garnka nalewamy niewielką ilość wody i nad nim wieszamy miseczkę lub mniejszy garnek.
  2. Do miseczki dodajemy masło/olej kokosowy oraz słodzik i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
  3. Następnie miseczkę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy pastę tahini oraz mąkę kokosową/odżywkę białkową (maja one na celu zagęszczenie chałwy) i dobrze mieszamy.
  4. Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka, opcjonalnie dosładzamy wedle uznania.
  5. Przygotowujemy naczynie do wylania i wykładamy je papierem do pieczenia. Mój pojemnik miał wymiary 11 x 14 cm.
  6. Masę przelewamy do pojemnika, gdy lekko przestygnie przekładamy ją do lodówki na 3 godziny.
  7. Schłodzona chałwa domowa może być z łatwością wyjęta dzięki papierowi do pieczenia, następnie ją kroimy i podajemy.

Chałwę przechowujemy w lodówce.

chałwa domowa

Pochodzenie chałwy

Ogólnie rzecz biorąc chałwa chałwie nie równa i definiuje się ją jako wyrób cukierniczy z karmelu i miazgi nasion oleistych pochodzący z kuchni irańskiej.

W naszym kraju popularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej, a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi gotowanej na mleku z przyprawami [1,2].

chałwa domowa
kostki chałwy
Wartości odżywczew całościw 1 kostce
Wartość energetyczna1827 kcal122 kcal
Białko61 g4 g
Tłuszcze170 g11 g
Węglowodany netto12 g0,8 g
Błonnik< 0,5 g<0 g

Zobacz również

#słodkości #keto #LowCarb #batony #kulkimocy #wegetariańskie #wegańskie #czekolada #tahini #słodzik #masło #odżywkabiałkowa #bezglutenu #bezjajek #bezlaktozy #bezorzechów #kuchniabliskowschodnia #kuchniairańska #kuchniaturecka #dladzieci #tłustyczwartek #czasochłonne


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Chałwa domowa
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


2 thoughts on “Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)”

  • Dlaczego chałwa po wyjęciu z lodówki momentalnie się rozpływa? Próbowałam zwiększyć ilość odżywki ale nic to nie dało. Jest półpłynna.

    • A ile czasu przebywała w lodówce? Po 3 godzinach powinna zacząć twardnieć, a po 24h osiągnąć konsystencję pozwalającą łatwo się kroić. Pytanie mam również o tahini, czy nie było zbyt płynne? Na twardnienie chałwy wpływa również tłuszcz, ważne aby użyte masło miało 82% tłuszczu lub aby olej kokosowy miał stałą konsystencję po włożeniu do lodówki.

      Mam nadzieję, że pomogłam 😉

Dodaj komentarz