Chałwa domowa bez cukru (keto, Low Carb, wegańska)
Jako dziecko nienawidziłam chałwy i marcepanu, ale wraz z wiekiem je pokochałam. Niestety tradycyjna chałwa posiada czasami aż 50% cukru, dlatego zdecydowanie nie można zaliczyć jej do zdrowych przekąsek. To wielka szkoda, gdyż ziarna sezamu dostarczają wiele składników mineralnych takich jak fosfor, magnez i żelazo oraz witaminy z grupy B i witaminę E. Dlaczego więc nie przygotować w jej samemu w domu? Domowa chałwa może być wzbogacona w kakao lub w aromat waniliowy, w ten sposób powstanie chałwa kakaowa bądź waniliowa.
Ogólnie rzecz biorąc wszystkim fanom chałwy którzy ograniczają się z jej jedzeniem gorąco polecam przygotowanie jej w domu!
Chałwa domowa przepis
Składniki
- 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (60 g)
- 3-5 łyżek słodzika (erytrytolu; 46-60 g)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki tahini (200 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej lub odżywki białkowej (15 g)
Czas przygotowania: 10 min
Czas odpoczynku: 3 godziny
Ilość: 15 kostek o wymiarach 3 x 3,5 x 2 cm
Przygotowanie
- Najlepiej rozpuszczać składniki w kąpieli wodnej, w tym celu do garnka nalewamy niewielką ilość wody i nad nim wieszamy miseczkę lub mniejszy garnek.
- Do miseczki dodajemy masło/olej kokosowy oraz słodzik i podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
- Następnie miseczkę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy pastę tahini oraz mąkę kokosową/odżywkę białkową (maja one na celu zagęszczenie chałwy) i dobrze mieszamy.
- Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka, opcjonalnie dosładzamy wedle uznania.
- Przygotowujemy naczynie do wylania i wykładamy je papierem do pieczenia. Mój pojemnik miał wymiary 11 x 14 cm.
- Masę przelewamy do pojemnika, gdy lekko przestygnie przekładamy ją do lodówki na 3 godziny.
- Schłodzona chałwa domowa może być z łatwością wyjęta dzięki papierowi do pieczenia, następnie ją kroimy i podajemy.
Chałwę przechowujemy w lodówce.
Pochodzenie chałwy
Ogólnie rzecz biorąc chałwa chałwie nie równa i definiuje się ją jako wyrób cukierniczy z karmelu i miazgi nasion oleistych pochodzący z kuchni irańskiej.
W naszym kraju popularna jest chałwa produkowana z nasion sezamu z dodatkiem cukru pochodząca z kuchni bliskowschodniej, a dokładniej kuchni tureckiej a także irańskiej. Istnieją jednak również chałwy z nasion maku, słonecznika czy orzechów popularne w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Z kolei w południowej Azji spożywa się chałwę zawierającą kaszę manną, a w kuchni indyjskiej produkowana jest chałwa tartej marchwi gotowanej na mleku z przyprawami [1,2].


Wartości odżywcze | w całości | w 1 kostce |
Wartość energetyczna | 1827 kcal | 122 kcal |
Białko | 61 g | 4 g |
Tłuszcze | 170 g | 11 g |
Węglowodany netto | 12 g | 0,8 g |
Błonnik | < 0,5 g | <0 g |
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru (keto) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe (keto) Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Chlebek bananowy
Zobacz również
#słodkości #keto #LowCarb #batony #kulkimocy #wegetariańskie #wegańskie #czekolada #tahini #słodzik #masło #odżywkabiałkowa #bezglutenu #bezjajek #bezlaktozy #bezorzechów #kuchniabliskowschodnia #kuchniairańska #kuchniaturecka #dladzieci #tłustyczwartek #czasochłonne
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
A jak uzyskałaś ten dwu kolorowy efekt?
Do części chałwy dodałam kakao 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Najlepszy przepis! Lepsza chałwa niż ze sklepu!!!
Bardzo się cieszę 😊
Pozdrawiam,
Klaudia
jest suuuuuper 🙂 przepyszna, ale.. jak dla mnie to wyszło z tego max 5-6 porcji a nie 15 😀
Cieszę się że smakuje! No wszystko zależy od tego jakiej wielkości porcje jemy 😊
Dlaczego chałwa po wyjęciu z lodówki momentalnie się rozpływa? Próbowałam zwiększyć ilość odżywki ale nic to nie dało. Jest półpłynna.
A ile czasu przebywała w lodówce? Po 3 godzinach powinna zacząć twardnieć, a po 24h osiągnąć konsystencję pozwalającą łatwo się kroić. Pytanie mam również o tahini, czy nie było zbyt płynne? Na twardnienie chałwy wpływa również tłuszcz, ważne aby użyte masło miało 82% tłuszczu lub aby olej kokosowy miał stałą konsystencję po włożeniu do lodówki.
Mam nadzieję, że pomogłam 😉