Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay
Warzywa z tofu świetnie pasują z sosem orzechowym satay. Jego orzechowy posmak, a także dodatek kuminu, nasion kolendry i chilli idealnie przełamuje chrupiąca marchewka i marynowane tofu. Co więcej, nie lubicie ryżu? Przygotujcie z makaronem lub ziemniakami. Nie macie w domu tofu? Możecie przygotować to danie bez niego. Zatem jeżeli jeszcze nie jedliście, to koniecznie spróbujcie!
Sos satay pochodzi z kuchni azjatyckiej, a dokładniej tajskiej i wietnamskiej. Ponadto danie to jest wegańskie, bez glutenu, bez jajek i bez nabiału. Gorąco polecam!
Przepis na warzywa z tofu w sosie satay
Składniki
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 1 cebula (70 g)
- 1 marchew (70 g)
- 5 pieczarek (125 g)
- 1/2 papryki (100 g)
- 3 ząbki czosnku (15 g)
- 1/2 papryczki chilli (10 g)
przygotowanie marynowanego tofu
- 1 tofu (najlepiej wędzone) (180 g)
- 2 łyżki oleju (20 g) również można użyć olej czosnowy
- 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
- łyżeczka papryki ostrej wędzonej
przygotowanie sosu orzechowego satay
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- 1 łyżeczka słodziku/cukru (5g)
- 2 łyżki masła orzechowego (może być crunchy) (80 g)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
- 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka curry
dodatkowo
- ryż (u mnie basmati) (200 g)
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 3 porcje
Przygotowanie
- Tofu odsączamy z zalewy i bardzo dobrze osuszamy (co więcej możesz użyć papierowego ręcznika). Następnie kroimy w kostkę, dodajemy olej, sos sojowy i paprykę ostrą wędzoną, po czym odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
- Ryż przygotowujemy według zaleceń producenta.
- W międzyczasie kroimy warzywa: cebulę, marchew (polecam pokroić w słupki, będzie bardzo chrupiąca!), pieczarki, paprykę, czosnek i chilli a następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju, dorzucając w kolejności podanej w przepisie.
- Gdy warzywa się podsmażą dodajemy do nich składniki na sos (czyli mleko kokosowe, słodzik/cukier, masło orzechowe, kumin, cytrynę, sos sojowy, mieloną kolendrę i curry) a następnie dobrze mieszamy.
- Tofu podsmażamy na osobnej patelni, na dużej mocy palnika (w ten sposób będzie bardziej chrupiące). Następnie smażone tofu dodajemy do sosu.
Warzywa z tofu w sosie satay podajemy z dodatkiem ryżu, ziemniaków, lub makaronu.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 1500 kcal | 500 kcal |
Białko | 53 g | 18 g |
Tłuszcze | 120 g | 40 g |
Węglowodany netto | 52 g | 17 g |
Błonnik | 13 g | 4 g |
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy chodzi o mleko kokosowe (jak sojowe, owsiane), czy mleczko kokosowe to gęste? 😀
O gęste mleko kokosowe 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Wspaniały przepis! Nietrudny, proste składniki i przygotowanie. Wyszło przepysznie, a jestem mało gotującą osobą. Dziękuję!!
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
mozna zamienic czyms mleko kokosowe?
Możesz zamienić je na śmietankę tradycyjną lub sojową 🙂