Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Warzywa z tofu świetnie pasują z sosem orzechowym satay. Jego orzechowy posmak, a także dodatek kuminu, nasion kolendry i chilli idealnie przełamuje chrupiąca marchewka i marynowane tofu. Co więcej, nie lubicie ryżu? Przygotujcie z makaronem lub ziemniakami. Nie macie w domu tofu? Możecie przygotować to danie bez niego. Zatem jeżeli jeszcze nie jedliście, to koniecznie spróbujcie!


Przepis na warzywa z tofu w sosie satay

Składniki

  • 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 1 cebula (70 g)
  • 1 marchew (70 g)
  • 5 pieczarek (125 g)
  • 1/2 papryki (100 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 1/2 papryczki chilli (10 g)

przygotowanie marynowanego tofu

  • 1 tofu (najlepiej wędzone) (180 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g) również można użyć olej czosnowy
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej

przygotowanie sosu orzechowego satay

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 łyżeczka słodziku/cukru (5g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (może być crunchy) (80 g)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka curry

dodatkowo

  • ryż (u mnie basmati) (200 g)

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 3 porcje
Kalorie: 1500 kcal całość/ 500 kcal porcja
Białka: 53 g całość/ 18 g porcja
Tłuszcze: 120 g całość/ 40 g porcja
Węglowodany: 52 g całość/ 17 g porcja
Błonnik: 13 g całość/ 4 g porcja


Przygotowanie

  1. Tofu odsączamy z zalewy i bardzo dobrze osuszamy (co więcej możesz użyć papierowego ręcznika). Następnie kroimy w kostkę, dodajemy olej, sos sojowy i paprykę ostrą wędzoną, po czym odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Ryż przygotowujemy według zaleceń producenta.
  3. W międzyczasie kroimy warzywa: cebulę, marchew (polecam pokroić w słupki, będzie bardzo chrupiąca!), pieczarki, paprykę, czosnek i chilli a następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju, dorzucając w kolejności podanej w przepisie.
  4. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy do nich składniki na sos (czyli mleko kokosowe, słodzik/cukier, masło orzechowe, kumin, cytrynę, sos sojowy, mieloną kolendrę i curry) a następnie dobrze mieszamy.
  5. Tofu podsmażamy na osobnej patelni, na dużej mocy palnika (w ten sposób będzie bardziej chrupiące). Następnie smażone tofu dodajemy do sosu.

Warzywa z tofu w sosie satay podajemy z dodatkiem ryżu, ziemniaków, lub makaronu.

Warzywa z tofu
satay


Zobacz również

#wegańskie #wegetariańskie #daniagłówne #daniazryżem #bezglutenu #bezjajek #bezlaktozy #LowCarb #szybkie<30min #kuchniasezonowa #cebula #marchew #masłoorzechowe #mlekokokosowe #olej #orzechy #ryż #sossojowy #tofu #pieczarki #kuchniaazjatycka #kuchniatajska #kuchniawietnamska

Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !




2 thoughts on “Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay”

Dodaj komentarz