Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay

Warzywa z tofu świetnie pasują z sosem orzechowym satay. Jego orzechowy posmak, a także dodatek kuminu, nasion kolendry i chilli idealnie przełamuje chrupiąca marchewka i marynowane tofu. Co więcej, nie lubicie ryżu? Przygotujcie z makaronem lub ziemniakami. Nie macie w domu tofu? Możecie przygotować to danie bez niego. Zatem jeżeli jeszcze nie jedliście, to koniecznie spróbujcie!

Sos satay pochodzi z kuchni azjatyckiej, a dokładniej tajskiej i wietnamskiej. Ponadto danie to jest wegańskie, bez glutenu, bez jajek i bez nabiału. Gorąco polecam!


Przepis na warzywa z tofu w sosie satay


Składniki

  • 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • 1 cebula (70 g)
  • 1 marchew (70 g)
  • 5 pieczarek (125 g)
  • 1/2 papryki (100 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 1/2 papryczki chilli (10 g)

przygotowanie marynowanego tofu

  • 1 tofu (najlepiej wędzone) (180 g)
  • 2 łyżki oleju (20 g) również można użyć olej czosnowy
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej

przygotowanie sosu orzechowego satay

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 łyżeczka słodziku/cukru (5g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (może być crunchy) (80 g)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka curry

dodatkowo

  • ryż (u mnie basmati) (200 g)

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 3 porcje


Przygotowanie

  1. Tofu odsączamy z zalewy i bardzo dobrze osuszamy (co więcej możesz użyć papierowego ręcznika). Następnie kroimy w kostkę, dodajemy olej, sos sojowy i paprykę ostrą wędzoną, po czym odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Ryż przygotowujemy według zaleceń producenta.
  3. W międzyczasie kroimy warzywa: cebulę, marchew (polecam pokroić w słupki, będzie bardzo chrupiąca!), pieczarki, paprykę, czosnek i chilli a następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju, dorzucając w kolejności podanej w przepisie.
  4. Gdy warzywa się podsmażą dodajemy do nich składniki na sos (czyli mleko kokosowe, słodzik/cukier, masło orzechowe, kumin, cytrynę, sos sojowy, mieloną kolendrę i curry) a następnie dobrze mieszamy.
  5. Tofu podsmażamy na osobnej patelni, na dużej mocy palnika (w ten sposób będzie bardziej chrupiące). Następnie smażone tofu dodajemy do sosu.

Warzywa z tofu w sosie satay podajemy z dodatkiem ryżu, ziemniaków, lub makaronu.

Warzywa z tofu
satay
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna1500 kcal500 kcal
Białko53 g18 g
Tłuszcze120 g40 g
Węglowodany netto52 g17 g
Błonnik13 g4 g

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


6 thoughts on “Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.