Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść samemu całe!
Przepis na chaczapuri adżarskie
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju (30 g)
- pół łyżeczki cukru (3 g)
- łyżeczka soli
- 100 ml mleka (użyłam 3,2%)
- 75 ml wody o temperaturze 40 stopni
- 100 g sera żółtego
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- 100 g sera feta (lub tłustego twarogu)
- 3 jajka
- sól i pieprz wedle uznania
- 2 łyżeczki masła (10 g)
opcjonalnie
- szczypiorek do przyozdobienia
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 15 min
Forma: dwa chaczapuri o wymiarach 15 x 30 cm
Przygotowanie
- Do ciepłej wody dodajemy 3/4 mleka (75 ml) sól, cukier, pokruszone drożdże dobrze mieszamy.
- Następnie dodajemy całą mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Do ciasta dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
- Ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wyrabiamy i kształtujemy w kulkę.
- Kulki ciasta odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut.
- W międzyczasie ser żółty, mozzarellę i fetę trzemy na tarce.
- Mozzarellę mieszamy z serem feta i dolewamy mleka, dodajemy łyżeczkę mąki oraz sól i pieprz wedle uznania.
- Ciasto wałkujemy w okrąg o średnicy małej pizzy (około 30 cm).
- Powierzchnię ciasta posypujemy równomiernie serem żółtym i zwijamy boki by ciasto utworzyło łódkę (my zawinęliśmy boki dwukrotnie).
- Do wnętrza łódki nakładamy mieszankę serów.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
- Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta a jego pozostałości wlewamy do środka łódki.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na 13 minut.
- Po 13 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i widelcem mieszamy masę serową, a następnie wbijamy jajko do środka.
- Ponownie wkładamy do piekarnika blachę i pieczemy około 2-3 minut (obserwując czy ścina się białko).
- Gotowe chaczapuri adżarskie wyjmujemy i dodajemy łyżeczkę masła na każdą łódkę.
- Opcjonalnie przyozdabiamy świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 2368 kcal | 1184 kcal |
Białko | 127 g | 63 g |
Tłuszcze | 120 g | 60 g |
Węglowodany netto | 192 g | 96 g |
Błonnik | 6 g | 3 g |
Dla wersji wykorzystującej ser feta o zawartości tłuszczy 16%.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (8 ocen)
przepyszne!
Dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia
Wygląda bosko 😍 na szczęście mam drożdże jeszcze w lodówce