Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść samemu całe!


Przepis na chaczapuri adżarskie


Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • pół łyżeczki cukru (3 g)
  • łyżeczka soli
  • 100 ml mleka (użyłam 3,2%)
  • 75 ml wody o temperaturze 40 stopni
  • 100 g sera żółtego
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)
  • 100 g sera feta (lub tłustego twarogu)
  • 3 jajka
  • sól i pieprz wedle uznania
  • 2 łyżeczki masła (10 g)

opcjonalnie

  • szczypiorek do przyozdobienia

Czas przygotowania: 90 min 
Czas pieczenia: 15 min
Forma: dwa chaczapuri o wymiarach 15 x 30 cm


Przygotowanie

  1. Do ciepłej wody dodajemy 3/4 mleka (75 ml) sól, cukier, pokruszone drożdże dobrze mieszamy.
  2. Następnie dodajemy całą mąkę i wyrabiamy ciasto.
  3. Do ciasta dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
  4. Ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wyrabiamy i kształtujemy w kulkę.
  6. Kulki ciasta odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut.
  7. W międzyczasie ser żółty, mozzarellę i fetę trzemy na tarce.
  8. Mozzarellę mieszamy z serem feta i dolewamy mleka, dodajemy łyżeczkę mąki oraz sól i pieprz wedle uznania.
  9. Ciasto wałkujemy w okrąg o średnicy małej pizzy (około 30 cm).
  10. Powierzchnię ciasta posypujemy równomiernie serem żółtym i zwijamy boki by ciasto utworzyło łódkę (my zawinęliśmy boki dwukrotnie).
  11. Do wnętrza łódki nakładamy mieszankę serów.
  12. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
  13. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta a jego pozostałości wlewamy do środka łódki.
  14. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na 13 minut.
  15. Po 13 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i widelcem mieszamy masę serową, a następnie wbijamy jajko do środka.
  16. Ponownie wkładamy do piekarnika blachę i pieczemy około 2-3 minut (obserwując czy ścina się białko).
  17. Gotowe chaczapuri adżarskie wyjmujemy i dodajemy łyżeczkę masła na każdą łódkę.
  18. Opcjonalnie przyozdabiamy świeżym szczypiorkiem.
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri przybliżenie
Wartości odżywczew całościw 1 chaczapuri
Wartość energetyczna2368 kcal1184 kcal
Białko127 g63 g
Tłuszcze120 g60 g
Węglowodany netto192 g96 g
Błonnik6 g3 g

Dla wersji wykorzystującej ser feta o zawartości tłuszczy 16%.


Zobacz również

#wegetariańskie #daniagłówne #chaczapuri #pieczywo #bezorzechów #masło #mąka #jajka #ser #feta #mozzarella #drożdże #kuchniagruzińska #czasochłonne(>60min)


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


1 thought on “Chaczapuri adżarskie”

Dodaj komentarz