Chaczapuri adżarskie
Chaczapuri adżarskie, czyli gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem. Danie to pochodzi z kuchni kaukaskiej, a dokładnie kuchni gruzińskiej. Chrupiące pieczywo i delikatne serowe wnętrze sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Świetnie smakuje jedzone dłońmi, poprzez odrywanie kawałków pieczywa i maczanie w masie jajeczno-serowej. Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść samemu całe!
Przepis na chaczapuri adżarskie
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju (30 g)
- pół łyżeczki cukru (3 g)
- łyżeczka soli
- 100 ml mleka (użyłam 3,2%)
- 75 ml wody o temperaturze 40 stopni
- 100 g sera żółtego
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- 100 g sera feta (lub tłustego twarogu)
- 3 jajka
- sól i pieprz wedle uznania
- 2 łyżeczki masła (10 g)
opcjonalnie
- szczypiorek do przyozdobienia
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 15 min
Forma: dwa chaczapuri o wymiarach 15 x 30 cm
Przygotowanie
- Do ciepłej wody dodajemy 3/4 mleka (75 ml) sól, cukier, pokruszone drożdże dobrze mieszamy.
- Następnie dodajemy całą mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Do ciasta dodajemy olej i dalej wyrabiamy.
- Ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wyrabiamy i kształtujemy w kulkę.
- Kulki ciasta odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut.
- W międzyczasie ser żółty, mozzarellę i fetę trzemy na tarce.
- Mozzarellę mieszamy z serem feta i dolewamy mleka, dodajemy łyżeczkę mąki oraz sól i pieprz wedle uznania.
- Ciasto wałkujemy w okrąg o średnicy małej pizzy (około 30 cm).
- Powierzchnię ciasta posypujemy równomiernie serem żółtym i zwijamy boki by ciasto utworzyło łódkę (my zawinęliśmy boki dwukrotnie).
- Do wnętrza łódki nakładamy mieszankę serów.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).
- Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta a jego pozostałości wlewamy do środka łódki.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na 13 minut.
- Po 13 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i widelcem mieszamy masę serową, a następnie wbijamy jajko do środka.
- Ponownie wkładamy do piekarnika blachę i pieczemy około 2-3 minut (obserwując czy ścina się białko).
- Gotowe chaczapuri adżarskie wyjmujemy i dodajemy łyżeczkę masła na każdą łódkę.
- Opcjonalnie przyozdabiamy świeżym szczypiorkiem.


Wartości odżywcze | w całości | w 1 chaczapuri |
Wartość energetyczna | 2368 kcal | 1184 kcal |
Białko | 127 g | 63 g |
Tłuszcze | 120 g | 60 g |
Węglowodany netto | 192 g | 96 g |
Błonnik | 6 g | 3 g |
Dla wersji wykorzystującej ser feta o zawartości tłuszczy 16%.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów
Zobacz również
#wegetariańskie #daniagłówne #chaczapuri #pieczywo #bezorzechów #masło #mąka #jajka #ser #feta #mozzarella #drożdże #kuchniagruzińska #czasochłonne(>60min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wygląda bosko 😍 na szczęście mam drożdże jeszcze w lodówce