Mleko sojowe – przepis
Przepis na mleko sojowe powstał w czasach gdy nie było ono dostępne dyskontach, wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością i kosztowało majątek. Jego przygotowanie jest proste i ekonomiczne, co więcej jest bardzo podobne w smaku do kupnego. Okarę, czyli pozostałe po przygotowaniu mleka ziarna soi możemy wykorzystać do wypieków lub koltetów. Jeżeli nie macie inspiracji to znajdziecie ją tutaj 🙂
Składniki
- szklanka soi (170 g)
- 6 szklanek wody (1500 ml)
Czas przygotowania: 20 minut + 10 godzin moczenia + 30 minut gotowania
Ilość: litr mleka + 2-3 szklanki okary
Przygotowanie
Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody, a następnie odstawiamy co najmniej na noc do namoczenia (około 10 godzin). Na poniższym zdjęciu, po lewej znajdują się ziarna przed moczeniem, a po prawej ziarna po nocnym moczeniu . Dobrze na nim widać jak zmieniły kształt, już nie są owalne jak groch ale podłużne jak fasola.
W ten sposób namoczone ziarna blendujemy przed gotowaniem i dodajemy kolejne 3 szklanki wody.
Całość gotujemy przez 30 minut (uwaga bo rośnie w garnku tak samo jak mleko krowie, polecam użyć większy garnek i bardzo mały gaz), następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez gazę. Dobrze jest wyłożyć sitko gazą, lub rozłożyć ją na garnku i przymocować gumką recepturką.
Z przepisu wyszedł mi równy litr mleka. Mleko sojowe przechowujemy w lodówce około 3-5 dni.
Tu jeszcze zdjęcie okary. Nie wyrzucajcie jej! Koniecznie wypróbujcie któryś z przepisów na okarę!
Zobacz również do czego można wykorzystać mleko sojowe!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!