Ryż z sosem cebulowym z curry
Ryż z sosem cebulowym z curry to idealny sposób na stosunkowo proste jak również szybkie danie lub pomysł na wykorzystanie pozostałego po obiedzie ryżu. Co więcej danie to jest smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko 🙂
Składniki
- 100g ryżu białego/brązowego
- duża cebula (100g)
- łyżka oleju (10g)
- łyżka mąki pszennej (15g)
- 2 łyżki śmietany 18% (30g)
- 3 łyżki wody
- łyżeczka curry
- przyprawy wedle uznania
opcjonalnie
- 2-3 łyżki szczypiorku
Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Ryż gotujemy według zaleceń producenta. W międzyczasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu a następnie doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ryż z sosem cebulowym z curry podajemy na ciepło jako osobne danie jak również jako dodatek.
Zobacz również inne przepisy na dania główne!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Polecam, zrobiłam w 30 min. Nie ma skomplikowanych składników, łatwe do zrobienia. Dziękuję za przepis!
Dziękuję za komentarz!
Pozdrawiam,
Klaudia 🙂