Twaróg z maślanki – jak zrobić biały ser
Przepis na twaróg z maślanki jest banalnie prosty, co więcej do jego przygotowania potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Twaróg z maślanki jest przepyszczny, świetnie nadaje się też na wykorzystanie pozostałej maślanki, lub jej nadmiaru.
Składniki
- litr maślanki
- szczypta soli
opcjonalnie
- 15g szczypiorku
Czas przygotowania: 50-60 minut
Waga sera: 170-220g*
*waga sera zależy od zawartości wody, im więcej wyciśniesz tym będzie lżejszy
Składniki
Maślankę gotujemy w garnku do momentu rozwarstwienia.
Następnie maślankę przelewamy przez sitko wyłożone gazą i odkładamy do ostygnięcia i odcięknięcia.
Po upływie pół godziny ser powinien być gotowy. Możemy go jeszcze odcisnąć w gazie, jeżeli później będzie za suchy dodajemy wodę która z niego wyciekła.
Ser solimy wedle uznania i opcjonalnie dodajemy szczypiorek.
Zobacz również inne przepisy zrób to sam!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!