Kokosanki błyskawiczne

Kokosanki błyskawiczne

Kokosanki błyskawiczne, czyli jak sama nazwa wskazuje, robi się je błyskawicznie zaledwie w pół godziny. Idealny przepis gdy goście dzwonią, że są już w drodze, a my nie mamy nic słodkiego do kawy. Co więcej, wystarczą tylko 3 składniki, które zwykle posiadamy w domu.


Składniki

  • jajka
  • szklanka cukru pudru (120g)
  • 200g wiórków kokosowych

Czas przygotowania: 15 +15 minut pieczenia
Liczba kokosanek:  22-28 kokosanek
L


Przygotowanie

Białka ubijamy, po czym dodajemy do nich żółtka oraz cukier puder i dalej mieszamy. Na końcu dorzucamy wiórki kokosowe, a całość łączymy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w średniej odległości (1,5 cm) na blaszce. Kokosanki wypiekamy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut (blaszka musi być dokładnie na środku piekarnika, gdyż wyższa temperatura z góry, lub grzanie z dołu bardziej przypieką kokosanki). Kokosanki błyskawiczne przechowujemy w szczelnym pojemniku by nie utraciły chrupkości.

Kokosanki błyskawiczne
Kokosanki błyskawiczne

Zobacz również pozostałe przepisy na ciastka!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz