Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym
Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym, czyli moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć innej kaszy, makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom 😉
Składniki
- średniej wielkości cukinia (400g)
- cebula (100g)
- puszka pomidorów (400g)
- łyżka mąki pszennej (15g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- 200g pęczaku
- przyprawy wedle uznania
opcjonalnie:
- ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
Czas przygotowania: 30-35 minut
Liczba porcji: 3 porcje
Przygotowanie
Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W międzyczasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę, a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy). Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym najlepiej smakuje podawana na zimno jako danie główne.
Zobacz również inne przepisy na dania główne!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!