Dietetyczna nutella
Klasyczna nutella to 530 kcal w 100 g
Odchudzona nutella to tylko 347 kcal w 100 g!
Nutelli niestety nie miałam okazji wypróbować na chlebie, lub też naleśnikach, gdyż zniknęła poprzez podjadanie łyżeczką 🙂 Jeżeli chcemy gładką masę bez kawałków orzechów, wówczas miksujemy tak długo aż uzyskamy “papkę” podobną do hummusu. Ja się zakochałam w wersji z kawałkami orzeszków. Polecam nie tylko osobom na diecie 😉
Składniki
- 2/3 szklanki orzechów laskowych (70g)
- 3/4 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego (170 g)
- 3 łyżki miodu (75 g)
- tabliczka czekolady (100 g)
Czas przygotowania: 45-60 minut
Objętość: 1,5 szklanki
Przygotowanie
Jeżeli posiadamy orzechy w łupince to prażymy je na patelni (około 5 minut na małym ogniu) lub w piekarniku (około 20 minut w temperaturze 150 stopni). Następnie przekładamy do ściereczki lub papierowego ręcznika i energicznie pocieramy nimi o siebie, by zeszła z nich wierzchnia skórka która daje posmak goryczy.
Obrane orzechy miksujemy w blenderze, dopóki nie uzyskamy satysfakcjonującej nas konsystencji (z kawałkami orzechów/gładką). W międzyczasie w garnku gotujemy mleko i wrzucamy do niego połamaną czekoladę oraz miód. Następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Później przelewamy masę do rozdrobnionych orzechów i całość znów miksujemy. Nasza nutella wraz z ostygnięciem stężeje, i potem możemy ją podawać wraz z pieczywem lub innymi słodkościami.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!