Pancakes na mleku
Pancakes na mleku, czyli amerykańskie bardzo puszyste naleśniki, bardziej przypominające nasze racuchy, w wersji przygotowanej na mleku. U mnie dodatkowo z mąką pełnoziarnistą. Dużo roboty z nimi nie ma, są wręcz ekspresowe w wykonaniu, dlatego polecam nie tylko na śniadania 🙂
Składniki
- jajko
- 1,5 łyżki cukru (18g)
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) (170g)
- 3 łyżki oleju (30g)
- szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej (130g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- łyżka cukru pudru (10g)
Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba pancakesów: 7-10 pancakesów
Przygotowanie
W misce roztrzepujemy jajko z cukrem oraz solą, po czym dolewamy mleko i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Podgrzewamy dopóki nie pojawią się pęcherzyki i ciasto lekko się nie zetnie, po czym przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Pancakes podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym albo z miodem lub syropem.
Zobacz również inne pomysły na śniadania!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!