Racuchy owsiane na jogurcie
Racuchy owsiane na jogurcie czyli zdrowsza wersja tradycyjnych racuchów drożdżowych. Co więcej genialnie smakują z cukrem pudrem lub dżemem. Gorąco polecam!
Składniki
- szklanka płatków owsianych (120g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (100g)
- szklanka jogurtu naturalnego (250g)
- jajko
- 5 łyżek oleju (50g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru (36g)
opcjonalnie
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder/dżem
Czas przygotowania: 30-40 minut
Liczba racuchów: 10-12 racuchów
Przygotowanie
Płatki wymieszane z jogurtem odkładamy na 20 minut do napęcznienia. Później dodajemy pozostałe składniki (tylko łyżkę oleju) i wszystko dokładnie mieszamy (ilość mąki zależy od gęstości jogurtu i tego jak płatki wchłoną go, masa powinna rozlewać się lekko na patelni). Na pozostałym oleju smażymy racuchy do zarumienienia. Racuchy owsiane przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy dżemem, marmoladą wedle uznania.
Zobacz również inne pomysły na racuchy!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!