Pasta pomidorowa z soczewicą
Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, zwłaszcza z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor.
Składniki
- 150g suchej czerwonej soczewicy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (40g)
- jeden duży ząbek czosnku (5g)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (10-20g)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 20-25 minut
Liczba porcji: 8-10 porcji
Soczewicę przygotowujemy według zaleceń producenta po czym przekładamy na sitko do odcieknięcia (ważne by soczewica miała jak najmniej wody). Następnie przekładamy ją do miski i dodajemy przecier, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia). Pasta pomidorowa z soczewicą najlepiej smakuje na pieczywie z dodatkiem ogórka kiszonego lub konserwowego.
Zobacz również przepisy na inne pasty!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!