Dietetyczne placki bananowe
Dietetyczne placki bananowe, czyli super deser bez dodatku cukru, z małą ilością oleju i mam nadzieję, że w wersji pełnoziarnistej. Bardzo łatwe do zrobienia, co więcej cudownie pachną bananami i znikają w oka mgnieniu. Polecam na śniadanie lub podwieczorek 😉
Składniki
- 2 dojrzałe banany* (240g)
- jajko
- pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego (115g)
- 3 łyżki oleju (30g)
- półtora szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (195g)
- szczypta soli
opcjonalnie
- 2-3 łyżki cukru pudru (20-30g)
*polecam używać jak najbardziej dojrzałych bananów, im są one ciemniejsze tym są zarazem słodsze, przez co nie ma potrzeby dodawania cukru
Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba placków: 18-22 placki
Przygotowanie
Wersja z blenderem:
Do pojemnika wrzucamy banany, jajko, mleko, 2 łyżki oleju jak również sól i blendujemy. Następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na patelni z łyżką oleju dopóki się nie zarumienienią. Dietetyczne placki bananowe podajemy samodzielnie, z cukrem pudrem lub powidłami.
Wersja bez blendera:
Banany rozgniatamy widelcem na papkę a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z łyżką oleju dopóki się nie zarumienienią. Dietetyczne placki bananowe podajemy samodzielnie, z cukrem pudrem lub powidłami.
Zobacz więcej przepisów na placki bananowe
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!