Smalec z fasoli
Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu i przez to możemy się nim zajadać do woli. Świetnie pasuje na świeżym pieczywie w towarzystwie ogórka 🙂
Składniki
- puszka fasoli (240 g) lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- 1 cebula (150 g)
- 1 jabłko (150 g)
- 3 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 goździk
- 1 łyżka sosu sojowego (10 g)
- 1½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- sól i pieprz wedle uznania
Czas przygotowania: 20-25 minut
Ilość: około 460 g
Kalorie: 621 kcal całość/ 135 kcal na 100 g
Białka: 21 g całość/ 5 g na 100 g
Tłuszcze: 42 g całość/ 2 g na 100 g
Węglowodany: 56 g całość/ 12 g na 100 g
Błonnik: 22 g całość/ 5 g na 100 g
Przygotowanie
- Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę dopóki się nie zeszkli.
- Następnie dodajemy jabłko, liście laurowe, ziela angielskie i goździki oraz podsmażamy do momentu aż jabłka nie zmiękną.
- W międzyczasie fasolę przenosimy do naczynia blendera, dodajemy sos sojowy, majeranek, lubczyk i posiekany czosnek oraz blendujemy.
- Gdy cebula i jabłka będą gotowe wyjmujemy przyprawy, przenosimy do zblendowanej masy i krótko blendujemy.
- Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem wedle uznania.
Zobacz również inne przepisy na pasty!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)