Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, aromatyczny farsz tworzą świetną kompozycję. Dodatkowo soczewica jest dobrym źródłem białka 😉


Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki (około 120g)
  • cebula (około 100g)
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)
  • 5 łyżek oleju (50 g)
  • przyprawy 
    • 2 łyżeczki kardamonu*
    • łyżeczka papryki ostrej
    • pół łyżeczki pieprzu
    • łyżeczka soli 

można go pominąć i dodać więcej papryki 


Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji: 4-6 porcji


Przygotowanie

Do wrzątku wrzucamy soczewicę i w międzyczasie kroimy marchew w ćwiartki. Po około 5 minutach gotowania dorzucamy marchew i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Następnie pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do niej soczewicę wraz z marchewką, przecier pomidorowy, oliwę oraz przyprawy (jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych dań, polecam zmniejszyć ilość kardamonu).

Nagrzewamy piekarnik do 200 °C i w międzyczasie czasie kroimy ciasto na mniejsze prostokąty (ja podzieliłam na 4 i były to naprawdę spore porcje ;)), wypełniamy je w połowie farszem i zamykamy (by brzegi lepiej się skleiły można je posmarować wodą). Następnie każdy pasztecik nakłuwamy widelcem od góry, by woda mogła z nich odparować w trakcie pieczenia. Pieczemy około 20 minut.

Paszteciki z soczewicą możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, z sosem i/lub sałatką.

Paszteciki z soczewicą

Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie pieczywo lub wegetariańskie przekąski!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz