Wegańskie placki z cukinii

Wegańskie placki z cukinii

Wegańskie placki z cukinii czyli obowiązkowy przepis podczas sezonu na cukinię. Uwielbiam je, chociaż zawsze się męczyłam z „zbyt mokrym ciastem” i dodawaniem dużych ilości mąki. Płatki owsiane mają to do siebie, że szybko pęcznieją, dzięki czemu rozwiązują ten problem. Można oczywiście zmiksowaną/startą cukinię posypać solą i odstawić na sitku na 10-15 minut by odeszła z niej woda, ale ja wolę chyba jednak wersję z płatkami owsianymi. Polecam więc szybko pobiec do sklepu póki jeszcze cukinie są w atrakcyjnej cenie 😉


Składniki

  • pół małej cukinii (200 g)
  • 6 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • około pół szklanki wody (125 ml)
  • 4 łyżki mąki (60 g)
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju (20 g)

   
opcjonalnie

  • łyżka siemienia lnianego (10 g)
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 3 łyżki otrębów (15 g)

Czas przygotowania: 30-45 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje 

Przygotowanie

Cukinię kroimy na mniejsze części i miksujemy w blenderze (lub ścieramy na tarce o dużych oczkach). W zależności od użytych płatków, błyskawiczne możemy zalać wrzątkiem i odczekać aż napęcznieją, górskie gotujemy z małą ilością wody, na gęstą papkę. Dodajemy do cukinii wraz z mąką i ewentualnie dodatkowymi składnikami a następnie dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju po czym odsączamy na ręczniku papierowym/serwetce. Wegańskie placki z cukinii podajemy z sałatką i/lub sosem.

Wegańskie placki z cukinii

Zobacz również inne przepisy na wegańskie lub wegetariańskie kotlety i placki!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz