Seitan w sosie beszamelowym curry
Seitan w sosie beszamelowym curry to idealne danie dla fanów curry i kuchni azjatyckiej. Wykorzystany w nim seitan składa się z białka pszenicy znanego pod nazwą gluten. Przygotowuje się go poprzez mycie ciasta z mąki pszennej wodą, dopóki cała skrobia nie zostanie usunięta. Pozostaje wyłącznie lepki nierozpuszczalny gluten w postaci elastycznej masy, którą następnie gotuje się przed podaniem. Seitan jest często używany zamiast mięsa w kuchni azjatyckiej (chińskiej, tajskiej, japońskiej, wietnamskiej), wegetariańskiej, buddyjskiej i makrobiotycznej. Nie ma zbyt wyrazistego smaku i posiada zwartą, nieco mięsną strukturę, dlatego idealnie nadaje się jako zastępstwo klasycznego mięsa 🙂
Składniki
- opakowanie seitanu (250 g)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki curry
- ½ łyżeczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 szklanki mleka roślinnego/krowiego (460 g)
- cebula (100g)
- łyżka oleju (10g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- papryka (200 g)
- 4 łyżki mąki (48 g)
- sól wedle uznania
Czas przygotowania: 30 + 60 minut gotowania
Liczba porcji: 3-4 porcje
Przygotowanie
Seitan kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym około 40 minut.
Następnie seitan odcedzamy, dodajemy curry, chilli, sos sojowy oraz mleko i przechowujemy przez noc w lodówce.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz paprykę. Następnie przekładamy seitan wraz z dodatkami do garnka lub na patelnię, dodajemy mąkę i podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą wedle uznania.
Seitan w sosie beszamelowym curry podawać z ryżem, kluskami lub makaronem.
Zobacz również więcej przepisów na wegańskie lub wegetariańskie dania główne!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
pyszności