Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami
Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków. Jej wersja podstawowa to właśnie ziemniaki, cebula i jajka, lecz można ją również urozmaicić dodatkiem ziół, warzyw czy grzybów. Przepis poznany dzięki koledze, który będąc na Erasmusie podpatrzył go na od Hiszpanów za co bardzo dziękuję 🙂 Co więcej, tortilla hiszpańska może stanowić danie śniadaniowe, dodatek do głównego dania, lub być podawana w formie tapas (przekąski).
Zobacz również więcej pomysłów na przekąski lub śniadania 🙂
Przepis na tortillę hiszpańską
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach)
- 1 cebula (100 g)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- przyprawy*
* sól, pieprz, papryka ostra/słodka, oregano, bazylia, tymianek
Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut smażenia
Liczba porcji: 2 porcje (tortilla o średnicy 20 cm)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kostkę. Podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszkli.
- Następnie 1/3 ziemniaków (200 g) ugniatamy, pozostałe kroimy w półksiężyce o grubości około 3-5 mm.
- Do tłuczonych ziemniaków dodajemy jajka i przyprawy takie jak sól, pieprz, zioła i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę (najlepiej bez oleju!) i mieszamy do momentu połączenia składników.
- Później, patelnię z pozostałym olejem po smażeniu cebuli rozgrzewamy i nakładamy ciasto.
- Smażymy na średnim palniku/gazie około 5-10 minut (możemy również na początku smażenia przykryć pokrywką) po czym obracamy na drugą stronę. Aby sobie pomóc najlepiej użyć talerza, deski lub pokrywki. Z drugiej strony smażymy około 5 minut.
Tortilla hiszpańska może być podawana solo na ciepło lub na zimno albo z dodatkami na przykład sosem, sałatką.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 721 kcal | 360 kcal |
Białko | 21 g | 10 g |
Tłuszcze | 42 g | 21 g |
Węglowodany netto | 62 g | 31 g |
Błonnik | 7 g | 4 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej
A może wegetariańskie słodkości?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą
Przepisy sezonowe
Burgery z buraka Beza z owocami Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem
Najnowsze przepisy
- Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie)
- Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny
- Sernik królewski
- Bułki wrocławskie
- Kotlety jajeczne
- Sałatka grecka (keto, low carb)
- Mizeria – tradycyjny przepis (keto)
- Szybkie ciasto Lion bez pieczenia
- Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zrobiłam testowo przed stlwestrem i jestem oczarowana! Bardzo fajny przepis
Dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia
ale jakie przyprawy ?:(
Ja zwykle dodaję odrobinę ziół prowansalskich, albo samo oregano lub tymianek 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Zajebiste!
Pycha!
Cieszę się, że smakowało 🙂