Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami
Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków. Jej wersja podstawowa to właśnie ziemniaki, cebula i jajka, lecz można ją również urozmaicić dodatkiem ziół, warzyw czy grzybów. Przepis poznany dzięki koledze, który będąc na Erasmusie podpatrzył go na od Hiszpanów za co bardzo dziękuję 🙂 Co więcej, tortilla hiszpańska może stanowić danie śniadaniowe, dodatek do głównego dania, lub być podawana w formie tapas (przekąski).
Zobacz również więcej pomysłów na przekąski lub śniadania 🙂
Przepis na tortillę hiszpańską
Składniki
- 600 g ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach)
- 1 cebula (100 g)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- przyprawy*
* sól, pieprz, papryka ostra/słodka, oregano, bazylia, tymianek
Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut smażenia
Liczba porcji: 2 porcje (tortilla o średnicy 20 cm)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kostkę. Podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszkli.
- Następnie 1/3 ziemniaków (200 g) ugniatamy, pozostałe kroimy w półksiężyce o grubości około 3-5 mm.
- Do tłuczonych ziemniaków dodajemy jajka i przyprawy takie jak sól, pieprz, zioła i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę (najlepiej bez oleju!) i mieszamy do momentu połączenia składników.
- Później, patelnię z pozostałym olejem po smażeniu cebuli rozgrzewamy i nakładamy ciasto.
- Smażymy na średnim palniku/gazie około 5-10 minut (możemy również na początku smażenia przykryć pokrywką) po czym obracamy na drugą stronę. Aby sobie pomóc najlepiej użyć talerza, deski lub pokrywki. Z drugiej strony smażymy około 5 minut.
Tortilla hiszpańska może być podawana solo na ciepło lub na zimno albo z dodatkami na przykład sosem, sałatką.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 721 kcal | 360 kcal |
Białko | 21 g | 10 g |
Tłuszcze | 42 g | 21 g |
Węglowodany netto | 62 g | 31 g |
Błonnik | 7 g | 4 g |
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zrobiłam testowo przed stlwestrem i jestem oczarowana! Bardzo fajny przepis
Dziękuję!
Pozdrawiam
Klaudia
ale jakie przyprawy ?:(
Ja zwykle dodaję odrobinę ziół prowansalskich, albo samo oregano lub tymianek 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Zajebiste!
Pycha!
Cieszę się, że smakowało 🙂