Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną
Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidor – soczewica, ale nigdy mi aż tak nie smakowało. Chociaż paprykę wędzoną wciąż nie tak łatwo znaleźć, warto jej poszukać, gdyż ma ona instensywny smak i aromat i bardzo dobrze dopełnia smak do wielu potraw.
Składniki
- pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
- cebula (100g)
- ząbek czosnku (5g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje
Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Następnie na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Soczewica musi zostać dobrze odcedzona, potem możemy ją dodać do sosu i przyprawić. Podawać z pieczywem, makaronem lub samodzielnie.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!