Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną

Czerwona soczewica z pomidorami i papryką wędzoną

Chcąc wypróbować wędzoną paprykę przygotowałam ten dodatek do dań, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidor – soczewica, ale nigdy mi aż tak nie smakowało. Chociaż paprykę wędzoną wciąż nie tak łatwo znaleźć, warto jej poszukać, gdyż ma ona instensywny smak i aromat i bardzo dobrze dopełnia smak do wielu potraw.


Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól pieprz

Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje


Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Następnie na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Soczewica musi zostać dobrze odcedzona, potem możemy ją dodać do sosu i przyprawić. Podawać z pieczywem, makaronem lub samodzielnie.

Soczewica

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.