Szakszuka, czyli jajka w sosie pomidorowym z soczewicą
Pewnego dnia gdy sklepy były zamknięte z powodu święta, o czym kompletnie zapomniałam, przygotowałam to danie ze składników które posiadałam w domu. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, gdyż jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Później, dowiedziałam się, że jajka w sosie pomidorowym mają swoją nazwę – szakszuka. Do dnia dzisiejszego próbowałam kilku wersji poza domem, jednakże lubię wracać do mojej pierwszej szakszuki z soczewicą 🙂
Składniki:
- 2 łyżki oleju (20g)
- 2 cebule (200g)
- 3 ząbki czosnku (15g)
- puszka pomidorów (400g)
- łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
- papryczka chilli (15g)
- pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
- szklanka wrzątku (250g)
- 2 łyżeczki cukru (10g)
- przyprawy: kminek, papryka słodka
- 3 jajka
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje
Cebulę i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.
Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Potem całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier).
Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Później całość gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek. Szakszuka dobrze smakuje jako samodzielne danie jak również z pieczywem.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!