Jak zrobić mąkę jaglaną?
Często kupujemy produkty nie zastanawiając się czy możemy je sami zrobić. Akurat mąkę jaglaną możemy przygotować w domu, przy wykorzystaniu młynka lub blendera. Dla osób które nie są pewne czy całe opakowanie mąki jaglanej im się przyda, lub potrzebują jej małą ilość polecam przygotowanie jej samemu. Dodatkowym plusem jest zawsze świeża mąka, która świetnie nadaje się do budyniów czy omletów. Dlatego jeżeli nigdy nie mieliście z nią do czynienia, a macie w domu kasze jaglaną to polecam wypróbować 🙂
Potrzebujesz
- kaszę jaglaną w dowolnej ilości
- młynek lub blender
- pojemnik do przechowania mąki jaglanej
- 5-15 minut
Metoda dla leniuchów
Jeżeli masz kaszę z dobrego źródła i nie obawiasz się goryczki to wsyp do młynka kaszę prosto z opakowania. Na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się by danie było przez to gorzkie, ale decyzja należy do was 🙂
Metoda z prażeniem
Kaszę podpiekamy na patelni do momentu aż zacznie pachnieć, następnie przenosimy ją na sitko i przepłukujemy wrzątkiem. Zabieg ten ma na celu usunięcie goryczki.
Następnie kaszę przepłukujemy zimną wodą i mniejszymi porcjami podsuszamy na patelni. W ten sposób wysuszoną kaszę odkładamy do ostygnięcia, po czym mielimy. Gotową mąkę jaglaną przenosimy do pojemnika.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Świetny artykuł. Jestem bardziej niż zadowolony ,że znalazłem tę stronę . Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Czuję, że powinienem wyrazić uznanie za Twoje działania. Zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał, by zobaczyć nowe rzeczy.
Bardzo dziękuję za te miłe słowa! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia