Omlet a’la pizza
Omlet a’la pizza, czyli w wersji przypominającej pizze. Dodatek ziół, pomidorów, sera i świeżej bazylii sprawią, że omlet przybierze postać klasycznej margarity. Gorąco polecam na śniadania, ale i na obiady 🙂
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)
- pół łyżeczki sody
- przyprawy wedle uznania
- łyżka oleju (10ml)
- pół pomidora (100g)
- łyżka startego sera żółtego (10g)
- kilka listków świeżej bazylii
Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba porcji: 1 porcja
Kaloryczność: 381 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcze: 24 g
Węglowodany: 23 g
Przygotowanie
Jajka, mąkę, sodę, przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, oregano, bazylia i kurkuma) oraz miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Następnie masę wylewamy na rozgrzany olej i podsmażamy na średnim ogniu.
W międzyczasie trzemy ser na tarce oraz kroimy pomidora w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją serem i dodajemy pomidora.
Gdy ser się roztopi a góra omletu będzie jeszcze delikatnie przyklejać się do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpachtułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).
Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, a następnie Omlet a’la pizza przenosimy na talerz i ozdabiamy świeżą bazylią. Podajemy jeszcze ciepły.
Zobacz również inne pomysły na omlet lub wegetariańskie śniadania!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!