Stir fry ze szparagami i tofu
Stir fry robiłam po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować 🙂
Przepis na stir fry ze szparagami i tofu
Składniki
- opakowanie tofu (250g)
- pęczek zielonych szparagów (500g)
- 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
- cebula (100g)
- 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
- 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
- zioła prowansalskie
Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Przygotowanie
- Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Dlatego najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.
- Wszystkie składniki przygotowujemy przed smażeniem. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Następnie cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.
- Dopóki olej się mocno nie rozgrzeje nie możemy na nim smażyć. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę smażymy na nim krótko tofu, tylko do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi.
- Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę.
- Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy.
- W ten sposób przygotowane stir fry podajemy na ciepło.
Wartości odżywcze | w całości | 1 porcja |
Wartość energetyczna | 679 kcal | 340 kcal |
Białko | 46 g | 23 g |
Tłuszcze | 42 g | 21 g |
Węglowodany netto | 24 g | 12 g |
Błonnik | 9 g | 5 g |
ZOBACZ RÓWNIEŻ
#wegańskie #wegetariańskie #LowCarb #bezjajek #bezlaktozy #bezglutenu #bezorzechów #dietacukrzycowa #szybkie<30min #kuchniaazjatycka #kuchniachińska #daniagłówne #stirfry #suszonepomidory #szparagi #tofu
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.7/5 (10 ocen)
Jejciu jakie to dobre! Nie wiedziałam że szparagi mogą być takie dobre
Cieszę się, że Ci smakowało 🙂
Pozdrawiam
Klaudia