Ryż na mleku z truskawkami
Ryż na mleku z truskawkami, czyli wspomnienie dzieciństwa z dodatkiem świeżych truskawek. Dopóki sezon na truskawki trwa trzeba korzystać. Idealne na śniadanie lub deser 😉
Składniki
- 6-8 truskawek (200g)
- pół szklanki białego ryżu (95g)
- szklanka mleka krowiego lub roślinnego (230g)
- 2 łyżki cukru (24g)
Czas przygotowania: 15-25 minut
Liczba porcji: 1-2 porcji
Przygotowanie
Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy więcej mleka i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Następnie ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). Ryż na mleku z truskawkami możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Zobacz również inne przepisy na wegańskie słodkości!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!