Ryż z sosem pomidorowym
Ryż z sosem pomidorowym, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele co więcej jest syty i niskokaloryczny. Jeżeli zastąpimy ryż brązowy (zawiera więcej błonnika, ale jego czas przygotowania to 30 minut) białym to mamy bardzo szybkie danie. Gorąco polecam!
Składniki
- 2 cebule (200 g)
- 50 g ryżu białego/brązowego
- puszka pomidorów
- 2 łyżki oleju (20 g)
- przyprawy wedle uznania
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 2-3 porcje
Przygotowanie
- Przygotowujemy ryż według zaleceń producenta (zwykle około 15-20 minut gotowania w osolonej wodzie).
- W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do jej przeszklenia.
- Następnie dodajemy pomidory w puszcze i całość smażymy przez około 5-10 minut, dopóki z sosu nie odparuje namiar wody.
- Przyprawiamy wedle uznania (u mnie są to bazylia, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz).
- Ryż podajemy z sosem pomidorowym, możemy go również dodatkowo przyozdobić świeżymi ziołami.
Zobacz również
#wegańskie #wegetariańskie #daniagłówne #daniazryżem #bezglutenu #bezorzechów #bezlaktozy #bezjajek #ryż #cebula #pomidorywpuszce #szybkie(<30min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.6/5 (10 ocen)