Ciastka lawendowe z kawałkami białej czekolady
Gdy na działce posadziliśmy lawendę to tylko czekałam aż wyrośnie, by porwać pęczek do domu i upiec z niej ciastka. Przyznam szczerze, że to świetne uczucie móc gotować, czy też piec, z rzeczy dostępnych na działce lub ogródku.
Przepis ten pochodzi z bloga Moje Wypieki i oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Dodałam kawałki białej czekolady, gdyż uwielbiam jej dodatek w ciastkach oraz zrezygnowałam z cytryny. Ponadto ciastka intensywnie pachną i smakują lawendą, a czekolada dodaje im nieco słodyczy. Oczywiście jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam wypróbować 🙂
Jeśli pozostało wam więcej lawendy gorąco polecam przygotować cukier lawendowy!
Składniki
- 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
- 1,5 szklanki mąki pszennej (195g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75g)
- tabliczka białej czekolady (100g)
- 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
- szczypta soli
- kostka masła (200g)
- 1 żółtko
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czas przygotowania: 4 godziny
Liczba ciastek: około 36 ciastek
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i szybko ugniatamy.
- Następnie na foli spożywczej formujemy wałek z połowy ciasta, po czym szczelnie go owijamy. Powtarzamy z drugą połową ciasta i przechowujemy w lodówce przez 3 godziny (maksymalnie 3-5 dni).
- Schłodzone ciasto kroimy na półcentymetrowe plasterki i układamy w dużych odstępach na blaszce (u mnie 1 blacha = 1 wałek ciasta).
- Następnie ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut nie doprowadzając do przyrumienienia (pierwsza partia wyszła mi nieco zbyt przypalona, drugą piekłam właśnie w niższej temperaturze i z opcją “opiekania od góry”).
- Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut aż ciastka stwardnieją i delikatnie przekładamy je i studzimy na kratce.
Poznaj przepis na cukier lawendowy
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
- Pasztet jajeczny
- Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)
- Keto chipsy serowe (bezglutenowe)
- Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)
- Dupki chlebowe w jajku
- Masło czosnkowe
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
A da się z nich wycinać foremkami?:)
Nie powinno być problemu, tylko pamiętaj aby schłodzić ciasto i lekko podsypać je mąką podczas wałkowania 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
Czym mogę zastąpić żółtko, by ciastka były wegańskie ? Jogurtem ?
Spróbowałabym na początek bez żółtka, czasami się udaje pominąć jeden składnik. Jeśli ciasto będzie się słabo kleić to dodałabym siemię lniane, a dokładniej 1,5 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody. Odcedź siemię lniane i dodaj sam „glutek”.
Daj proszę znać jak wyszło!
Pozdrawiam,
Klaudia
Upiekłem i wyszły pyszne. Mam jednak “ale’ do samego przepisu. Chodzi mi o czekoladę – w przepisie nie ma mowy o tym, co zrobić z czekoladą (poza tym, że mamy wszystkie składniki wymieszać). Ja pokroiłem nożem na bardzo małe kawałki i połączyłem z resztą składników. W czasie pieczenia kawałki czekolady mocno zbrązowiały. No i schładzałem trochę dłużej, bo 3 dni w zamrażarce:-) Ale dzięki temu wyszły mega kruchutkie.
Cześć, cieszę się, że smakowały! Ja również posiekałam czekoladę, niestety zapomniałam o tym dopisać. Dzisiaj poprawię przepis aby był bardziej zrozumiały 🙂
U mnie również czekolada się zarumieniła, spróbuję następnym razem obniżyć temperaturę pieczenia i wydłużyć czas, powinno pomóc 🙂
Rodzina była w szoku co im wyczarowałam! Teraz czekamy aż lawenda znowu zakwitnie 🙂
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂
Ciacha z lawendą muszą smakować obłędnie! do filiżanki kawy 🙂
Oj tak! Lawenda to bardzo ciekawy dodatek o wyjątkowym smaku 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia
piekłam kiedyś lawendowe, pyszne są
Również bardzo je lubimy 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia