Ciastka lawendowe z kawałkami białej czekolady

Ciastka lawendowe z kawałkami białej czekolady

Gdy na działce posadziliśmy lawendę to tylko czekałam aż wyrośnie, by porwać pęczek do domu i upiec z niej ciastka. Przyznam szczerze, że to świetne uczucie móc gotować, czy też piec, z rzeczy dostępnych na działce lub ogródku. Przepis ten pochodzi z bloga Moje Wypieki i oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Dodałam kawałki białej czekolady, gdyż uwielbiam jej dodatek w ciastkach oraz zrezygnowałam z cytryny. Ponadto ciastka intensywnie pachną i smakują lawendą, a czekolada dodaje im nieco słodyczy. Oczywiście jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam wypróbować 🙂


Składniki

  • 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (195g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75g)
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
  • szczypta soli
  • kostka masła (200g)
  • żółtko

Czas przygotowania: 4 godziny 
Liczba ciastek: około 36 ciastek


Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie z nich dokładnie mieszamy i szybko ugniatamy. Następnie na foli spożywczej formujemy wałek z połowy ciasta, po czym szczelnie go owijamy. Później czynność powtarzamy z drugą połową ciasta i przechowujemy w lodówce przez 3 godziny (maksymalnie 3-5 dni).

Schłodzone ciasto kroimy na półcentymetrowe plasterki i układamy w dużych odstępach na blaszce (u mnie 1 blacha = 1 wałek ciasta). Następnie ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut nie doprowadzając do przyrumienienia (pierwsza partia wyszła mi nieco zbyt przypalona, drugą piekłam właśnie w niższej temperaturze i z opcją “opiekania od góry”). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut aż ciastka stwardnieją i delikatnie przekładamy je i studzimy na kratce.

ciastka lawendowe
ciastka lawendowe

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !




10 thoughts on “Ciastka lawendowe z kawałkami białej czekolady”

    • Nie powinno być problemu, tylko pamiętaj aby schłodzić ciasto i lekko podsypać je mąką podczas wałkowania 🙂

      Pozdrawiam,
      Klaudia

    • Spróbowałabym na początek bez żółtka, czasami się udaje pominąć jeden składnik. Jeśli ciasto będzie się słabo kleić to dodałabym siemię lniane, a dokładniej 1,5 łyżki siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody. Odcedź siemię lniane i dodaj sam „glutek”.

      Daj proszę znać jak wyszło!
      Pozdrawiam,
      Klaudia

  • Upiekłem i wyszły pyszne. Mam jednak “ale’ do samego przepisu. Chodzi mi o czekoladę – w przepisie nie ma mowy o tym, co zrobić z czekoladą (poza tym, że mamy wszystkie składniki wymieszać). Ja pokroiłem nożem na bardzo małe kawałki i połączyłem z resztą składników. W czasie pieczenia kawałki czekolady mocno zbrązowiały. No i schładzałem trochę dłużej, bo 3 dni w zamrażarce:-) Ale dzięki temu wyszły mega kruchutkie.

    • Cześć, cieszę się, że smakowały! Ja również posiekałam czekoladę, niestety zapomniałam o tym dopisać. Dzisiaj poprawię przepis aby był bardziej zrozumiały 🙂
      U mnie również czekolada się zarumieniła, spróbuję następnym razem obniżyć temperaturę pieczenia i wydłużyć czas, powinno pomóc 🙂

Dodaj komentarz