Seitan w sosie beszamelowym curry

Seitan w sosie beszamelowym curry

Seitan w sosie beszamelowym curry to idealne danie dla fanów curry i kuchni azjatyckiej. Wykorzystany w nim seitan składa się z białka pszenicy znanego pod nazwą gluten. Przygotowuje się go poprzez mycie ciasta z mąki pszennej wodą, dopóki cała skrobia nie zostanie usunięta. Pozostaje wyłącznie lepki nierozpuszczalny gluten w postaci elastycznej masy, którą następnie gotuje się przed podaniem. Seitan jest często używany zamiast mięsa w kuchni azjatyckiej (chińskiej, tajskiej, japońskiej, wietnamskiej), wegetariańskiej, buddyjskiej i makrobiotycznej. Nie ma zbyt wyrazistego smaku i posiada zwartą, nieco mięsną strukturę, dlatego idealnie nadaje się jako zastępstwo klasycznego mięsa 🙂


Składniki

  • opakowanie seitanu (250 g)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 szklanki mleka roślinnego/krowiego (460 g)
  • cebula (100g)
  • łyżka oleju lub oliwy (10g)
  • papryka (200 g)
  • 4 łyżki mąki (48 g)
  • sól wedle uznania

Czas przygotowania: 30 + 60 minut gotowania
Liczba porcji: 3-4 porcje


Przygotowanie

Seitan kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym około 40 minut.

Następnie seitan odcedzamy, dodajemy curry, chilli, sos sojowy oraz mleko i przechowujemy przez noc w lodówce.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę oraz paprykę. Następnie przekładamy seitan wraz z dodatkami do garnka lub na patelnię, dodajemy mąkę i podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą wedle uznania. 

Seitan w sosie beszamelowym curry podawać z ryżem, kluskami lub makaronem.

Seitan w sosie beszamelowym z curry

Zobacz również więcej przepisów na wegańskie lub wegetariańskie dania główne!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Seitan w sosie beszamelowym curry
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


1 thought on “Seitan w sosie beszamelowym curry”

Zostaw komentarz