Czekoladowe ciasto bananowe
Czekoladowe ciasto bananowe to wariacja podstawowego przepisu na ciasto bananowe z polewą serową. Tak jak wersja podstawowa, jest ono wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie! Odrobina kakao oraz powideł sprawia, że nabiera zupełnie innego charakteru. Tutaj również idealnie pasuje dodatek cynamonu lub przyprawy korzennej.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj, polecam również przepis na proste wegańskie ciasto bananowe 🙂
Przepis na czekoladowe ciasto bananowe
Składniki
NA CIASTO
- 2 jajka
- szklanka cukru* (220 g)
- 3 małe banany (300 g bez skórki)
- ½ szklanki oleju** (125 g)
- łyżka kakao (11 g)
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1½ szklanki mąki (240 g)
NA POLEWĘ SEROWĄ
- 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
- 90 g serka typu philadelphia***
- 1 szklanka cukru pudru (140 g)
OPCJONALNIE
- łyżka ekstraktu waniliowego do ciasta
- 300 g powideł np. śliwkowych
- łyżeczka ekstraktu waniliowego do polewy
- posypka czekoladowa do przyozdobienia polewy
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 60 minut*
Ilość: około 20 porcji
Wymiary formy: 24 x 25 cm lub tortownica 21-28 cm
*czas pieczenia dla foremki 24 x 25 cm, w przypadku mniejszej tortownicy należy wydłużyć do 80 minut
Przygotowanie
- Jajka ucieramy wraz z cukrem.
- W międzyczasie ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem.
- Później dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, kakao, sól, sodę oczyszczoną oraz mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy.
- Następnie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka).
- W międzyczasie przygotowujemy foremkę o wymiarach 24 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem.
- Następnie ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 60-80 minut (do suchego patyczka). W foremce zwykle krócej, w tortownicy dłużej.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy polewę serową, poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce.
- Gdy ciasto ostygnie opcjonalnie przecinamy je na pół i przekładamy powidłami.
- Następnie można je przyozdobić polewą i opcjonalnie posypką czekoladową.
Więcej pomysłów na ciasta bananowe
Zobacz więcej przepisów na ciasta
Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciasto siedem kubków Sernik królewski Ciasto z rabarbarem Brownie z kremem orzechowym Ciasto kokosowe bez pieczenia Ciasto czekoladowe leśne runo
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Zrobiłam w weekend z dojrzałych bananów i wyszło przepyszne! Zapisuję ten przepis jako mój ulubiony
Bardzo się cieszę, że Ci smakuje! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Robiłam to ciasto bananowe z poprzedniego przepisu i było rewelacyjne! Koniecznie muszę spróbować tej wersji!