Czekoladowe ciasto bananowe

Czekoladowe ciasto bananowe

Czekoladowe ciasto bananowe to wariacja podstawowego przepisu na ciasto bananowe z polewą serową. Tak jak wersja podstawowa, jest ono wilgotne i puszyste, a polewa serowa jest tutaj niczym wisienka na torcie! Odrobina kakao oraz powideł sprawia, że nabiera zupełnie innego charakteru. Tutaj również idealnie pasuje dodatek cynamonu lub przyprawy korzennej.

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj, polecam również przepis na proste wegańskie ciasto bananowe 🙂


Przepis na czekoladowe ciasto bananowe


Składniki

NA CIASTO

  • jajka
  • szklanka cukru* (220 g)
  • 3 małe banany (300 g bez skórki)
  • ½ szklanki oleju** (125 g)
  • łyżka kakao (11 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1½ szklanki mąki (240 g)

NA POLEWĘ SEROWĄ

  • 2½ łyżki miękkiego masła (25 g)
  • 90 g serka typu philadelphia***
  • 1 szklanka cukru pudru (140 g)

OPCJONALNIE

  • łyżka ekstraktu waniliowego do ciasta
  • 300 g powideł np. śliwkowych
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego do polewy
  • posypka czekoladowa do przyozdobienia polewy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 
60 minut*
Ilość: około 20 porcji
Wymiary formy:
24 x 25 cm lub tortownica 21-28 cm

*czas pieczenia dla foremki 24 x 25 cm, w przypadku mniejszej tortownicy należy wydłużyć do 80 minut


Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy wraz z cukrem
  2. W międzyczasie ugniatamy banany widelcem, a następnie dodajemy je do jajek z cukrem.
  3. Później dodajemy kolejno pozostałe składniki: olejkakaosólsodę oczyszczoną oraz mąkę i całość mieszamy do połączenia składników. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy.
  4. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg plus grzałka).
  5. W międzyczasie przygotowujemy foremkę o wymiarach 24 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 21 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy masłem lub olejem.
  6. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 60-80 minut (do suchego patyczka). W foremce zwykle krócej, w tortownicy dłużej.
  7. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotowujemy polewę serową, poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy. Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce.
  9. Gdy ciasto ostygnie opcjonalnie przecinamy je na pół i przekładamy powidłami.
  10. Następnie można je przyozdobić polewą i opcjonalnie posypką czekoladową.
Czekoladowe ciasto bananowe
Czekoladowe ciasto bananowe
Czekoladowe ciasto bananowe
Ciasto bananowe od góry

Zobacz więcej przepisów na ciasta


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


1 thought on “Czekoladowe ciasto bananowe”

  • Robiłam to ciasto bananowe z poprzedniego przepisu i było rewelacyjne! Koniecznie muszę spróbować tej wersji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.