Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy jednych przerażają a innych bawią. Ale jedno jest pewne, są przepyszne i znikają w zaskakującym tempie! Idealne dla dzieci oraz na imprezę halloweenową. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zaskakujący. Gorąco polecam! 🙂
Przepis na paluchy wiedźmy
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 2 szklanki mąki (280 g)
- jajko
- pół szklanki cukru (110 g) najlepiej cukru pudru
- około 20-60 migdałów * (50 g)
Opcjonalnie
- pół łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- łyżka marmolady
*migdały mogą być w łupince, poniżej opisuję jak łatwo je obrać. Dodatkowo możecie wykorzystać połówki migdałów i zużyć ich mniej 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina + 10 minut pieczenia
Liczba sztuk: około 50 sztuk
Przygotowanie
- Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę, jajko, cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy mikserem lub ręcznie.
- Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy migdały. Jeśli posiadacie migdały w łupince to zalejcie je wrzątkiem na 15 minut, a następnie obierzcie poprzez naciskanie na jeden z końców. Migdały możecie również przeciąć wzdłuż aby “paznokieć wiedźmy” nie był tak gruby.
- Odrywamy porcję schłodzonego ciasta i lepimy z niego wałek wielkości i grubości małego palca u dłoni (moje pierwsze paluchy wiedźmy wyszły zbyt duże, gdyż w piekarniku lekko urosły :)).
- Na końcówkę ulepionego palca dociskamy połówki migdałów, które uprzednio możemy posmarować odrobiną marmolady. Pomoże to utrzymać migdały na miejscu po upieczeniu i sprawi wrażenie zakrwawionych paznokci 🙂
- Opcjonalnie możecie również delikatnie naciąć palce w miejscach zgięć gdzie występują naturalne zmarszczki.
- Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia.
- Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka).
- Gotowe paluchy wiedźmy studzimy na kratce, a następnie przechowujemy w pojemniku by nie utraciły chrupkości.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)
wow rewelacja 😀