Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy jednych przerażają a innych bawią. Ale jedno jest pewne, są przepyszne i znikają w zaskakującym tempie! Idealne dla dzieci oraz na imprezę halloweenową. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zaskakujący. Gorąco polecam! 🙂
Przepis na paluchy wiedźmy
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 2 szklanki mąki (280 g)
- jajko
- pół szklanki cukru (110 g) najlepiej cukru pudru
- około 20-60 migdałów * (50 g)
Opcjonalnie
- pół łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- łyżka marmolady
*migdały mogą być w łupince, poniżej opisuję jak łatwo je obrać. Dodatkowo możecie wykorzystać połówki migdałów i zużyć ich mniej 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina + 10 minut pieczenia
Liczba sztuk: około 50 sztuk
Przygotowanie
- Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę, jajko, cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy mikserem lub ręcznie.
- Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy migdały. Jeśli posiadacie migdały w łupince to zalejcie je wrzątkiem na 15 minut, a następnie obierzcie poprzez naciskanie na jeden z końców. Migdały możecie również przeciąć wzdłuż aby “paznokieć wiedźmy” nie był tak gruby.
- Odrywamy porcję schłodzonego ciasta i lepimy z niego wałek wielkości i grubości małego palca u dłoni (moje pierwsze paluchy wiedźmy wyszły zbyt duże, gdyż w piekarniku lekko urosły :)).
- Na końcówkę ulepionego palca dociskamy połówki migdałów, które uprzednio możemy posmarować odrobiną marmolady. Pomoże to utrzymać migdały na miejscu po upieczeniu i sprawi wrażenie zakrwawionych paznokci 🙂
- Opcjonalnie możecie również delikatnie naciąć palce w miejscach zgięć gdzie występują naturalne zmarszczki.
- Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia.
- Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka).
- Gotowe paluchy wiedźmy studzimy na kratce, a następnie przechowujemy w pojemniku by nie utraciły chrupkości.


Zobacz również
#wegetariańskie #słodkości #ciasteczka #halloween #dladzieci #kuchniaamerykańska #masło #cukier #jajka #migdały #czasochłonne(>60min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)
wow rewelacja 😀