Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy jednych przerażają a innych bawią. Ale jedno jest pewne, są przepyszne i znikają w zaskakującym tempie! Idealne dla dzieci oraz na imprezę halloweenową. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zaskakujący. Gorąco polecam! 🙂
Przepis na paluchy wiedźmy
Składniki
- kostka masła (200 g)
- 2 szklanki mąki (280 g)
- jajko
- pół szklanki cukru (110 g) najlepiej cukru pudru
- około 20-60 migdałów * (50 g)
Opcjonalnie
- pół łyżeczki soli
- kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
- łyżka marmolady
*migdały mogą być w łupince, poniżej opisuję jak łatwo je obrać. Dodatkowo możecie wykorzystać połówki migdałów i zużyć ich mniej 🙂
Czas przygotowania: 1 godzina + 10 minut pieczenia
Liczba sztuk: około 50 sztuk
Przygotowanie
- Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę, jajko, cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy mikserem lub ręcznie.
- Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy migdały. Jeśli posiadacie migdały w łupince to zalejcie je wrzątkiem na 15 minut, a następnie obierzcie poprzez naciskanie na jeden z końców. Migdały możecie również przeciąć wzdłuż aby “paznokieć wiedźmy” nie był tak gruby.
- Odrywamy porcję schłodzonego ciasta i lepimy z niego wałek wielkości i grubości małego palca u dłoni (moje pierwsze paluchy wiedźmy wyszły zbyt duże, gdyż w piekarniku lekko urosły :)).
- Na końcówkę ulepionego palca dociskamy połówki migdałów, które uprzednio możemy posmarować odrobiną marmolady. Pomoże to utrzymać migdały na miejscu po upieczeniu i sprawi wrażenie zakrwawionych paznokci 🙂
- Opcjonalnie możecie również delikatnie naciąć palce w miejscach zgięć gdzie występują naturalne zmarszczki.
- Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia.
- Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka).
- Gotowe paluchy wiedźmy studzimy na kratce, a następnie przechowujemy w pojemniku by nie utraciły chrupkości.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
- Pasztet jajeczny
- Kulki serowo-orzechowe (keto, bez cukru)
- Keto chipsy serowe (bezglutenowe)
- Keto chlebek szpinakowy (bezglutenowy)
- Dupki chlebowe w jajku
- Masło czosnkowe
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)
wow rewelacja 😀