Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy jednych przerażają a innych bawią. Ale jedno jest pewne, są przepyszne i znikają w zaskakującym tempie! Idealne dla dzieci oraz na imprezę halloweenową. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zaskakujący. Gorąco polecam! 🙂


Przepis na paluchy wiedźmy


Składniki

  • kostka masła (200 g)
  • 2 szklanki mąki (280 g)
  • jajko
  • pół szklanki cukru (110 g) najlepiej cukru pudru
  • około 20-60 migdałów * (50 g)

Opcjonalnie

  • pół łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego
  • łyżka marmolady

*migdały mogą być w łupince, poniżej opisuję jak łatwo je obrać. Dodatkowo możecie wykorzystać połówki migdałów i zużyć ich mniej 🙂


Czas przygotowania: 1 godzina + 10 minut pieczenia
Liczba sztuk: 
około 50 sztuk


Przygotowanie

  1. Masło siekamy, dodajemy do niego mąkę, jajko, cukier oraz opcjonalnie sól i aromat waniliowy lub migdałowy i całość dokładnie wyrabiamy mikserem lub ręcznie.
  2. Ciasto odkładamy na 15 minut do lodówki, a w międzyczasie przygotowujemy migdały. Jeśli posiadacie migdały w łupince to zalejcie je wrzątkiem na 15 minut, a następnie obierzcie poprzez naciskanie na jeden z końców. Migdały możecie również przeciąć wzdłuż aby “paznokieć wiedźmy” nie był tak gruby.
  3. Odrywamy porcję schłodzonego ciasta i lepimy z niego wałek wielkości i grubości małego palca u dłoni (moje pierwsze paluchy wiedźmy wyszły zbyt duże, gdyż w piekarniku lekko urosły :)).
  4. Na końcówkę ulepionego palca dociskamy połówki migdałów, które uprzednio możemy posmarować odrobiną marmolady. Pomoże to utrzymać migdały na miejscu po upieczeniu i sprawi wrażenie zakrwawionych paznokci 🙂
  5. Opcjonalnie możecie również delikatnie naciąć palce w miejscach zgięć gdzie występują naturalne zmarszczki.
  6. Paluchy wiedźmy przed pieczeniem umieszczamy w lodówce aby mocno się schłodziły (około 15 minut), zapobiegnie to rozlewaniu się ciasta i zmianie formy podczas pieczenia.
  7. Ciastka rozkładamy na blaszce w centymetrowych odstępach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 10 minut (u mnie termoobieg plus górna grzałka).
  8. Gotowe paluchy wiedźmy studzimy na kratce, a następnie przechowujemy w pojemniku by nie utraciły chrupkości.
Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy

Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (6 ocen)


1 thought on “Paluchy wiedźmy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.