Pasta słonecznikowo-czosnkowa
Dzisiaj mój faworyt kanapkowy – pasta słonecznikowo-czosnkowa. Muszę przyznać, że jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga! Przepis ten miał utworzyć sos czosnkowy, aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem kiszonego ogórka 🙂 Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. Dodatkowo pasta ta jest niskowęglowodanowa więc idealnie nada się dla osób na diecie low carb oraz keto. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować 🙂
Składniki
- szklanka ziaren słonecznika (150g)
- szklanka zimnej wody (250ml)
- 6 ząbków czosnku (30g)
- przyprawy
Czas przygotowania: noc moczenia + 10 minut
Objętość: około 300 ml
Liczba porcji: 10 porcji
Przygotowanie
Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Pasta może być podana jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub jako pasta kanapkowa do pieczywa bądź tortilli.
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!