Tortilla przepis na ciasto
Czy jest coś lepszego niż domowa tortilla? Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam placki do tortilli. Od kilku lat stosuję ten niezawodny przepis, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, tortilla świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje 🙂
Zobacz również pozostałe przepisy kuchni meksykańskiej!
Przepis na placki tortilli
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej (260g)
- 2 łyżki oleju (20g)
- przyprawy
- ponad pół szklanki gorącej wody o temp 70 stopni (150g)
dodatkowo
- 3 łyżki mąki do podsypania (65g)
Czas przygotowania:
20 minut + 10 minut leżakowania
Liczba sztuk: 5 tortilli o średnicy 20 cm
Przygotowanie
- Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia (powinna mieć około 70 stopni).
- W międzyczasie dodać do miski mąkę, olej i przyprawy, po czym dolać ciepłą wodę. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie wyrobić je rękoma. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.
- Ciasto podzielić na 5 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich cienko rozwałkować, obficie podsypując mąką.
- Następnie podpiekać na dobrze rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni (u mnie 7/10 moc palnika). Około 1-2 minut z każdej strony, w zależności od stopnia nagrzania patelni. Zbyt długie przypiekanie doprowadzi do wysuszenia i pękania tortilli podczas zwijania, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć.
- Gotowa tortilla najlepiej smakuje podawana z pastą guacamole lub sosem, z dodatkiem surówki i warzyw. Doskonale nadają się do niej kotlety roślinne.
- Tortilla po przygotowaniu powinna zostać zamknięta w pudełku lub zafoliowana, by nie wyschła. Najlepiej przechowywać ją w lodówce do kilku dni.
Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!
A może wegetariańskie słodkości?
Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (6 ocen)
Ten przepis jest genialny! Te tortille smakują o wiele lepiej niż sklepowe, ale trzeba je dobrze przechowywać jeśli nie zjemy wszystkich od razu bo wyschną. Nigdy już nie kupię gotowych placków!
Niezmiernie się cieszę, że Ci smakują! Ja również je uwielbiam 🙂
Pozdrawiam
Klaudia