Krupnik wegański
Krupnik to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. W porównaniu do innych jest bardzo treściwa dzięki kaszy, a co więcej rewelacyjnie rozgrzewa w chłodne dni 🙂
Zobacz również więcej przepisów na zupy i na zupy krem.
Składniki
- 3 litry wody
- por (200g)
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- płaska łyżka soli (10g)
- 3 gałązki naci selera korzeniowego
- 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
- połowa obranego korzenia selera (150g)
- obrany korzeń pietruszki (60g)
- 2 duże obrane marchewki (120g)
- 200g kaszy jęczmiennej
- kilka grzybów suszonych (5g)
- przyprawy
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8 porcji
Przygotowanie
- Pora gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera.
- W międzyczasie w osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut).
- Podczas gdy por i grzyby się gotują, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Następnie ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru.
- Później gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
- Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut.
- Podajemy na ciepło, samodzielnie lub z pieczywem.
Co więcej krupnik możemy zagęścić poprzez lekkie ugniecenie ziemniaków. Gotowy krupnik można również doprawić magi i zawekować.
Zobacz również więcej przepisów na zupy
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)