Krupnik wegański

Krupnik to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. W porównaniu do innych jest bardzo treściwa na skutek obecnej w niej kaszy i rewelacyjnie rozgrzewa w chłodne dni 🙂
Składniki
- 3 litry wody
- por (200g)
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- płaska łyżka soli (10g)
- 3 gałązki naci selera korzeniowego
- 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
- połowa obranego korzenia selera (150g)
- obrany korzeń pietruszki (60g)
- 2 duże obrane marchewki (120g)
- 200g kaszy jęczmiennej
- kilka grzybów suszonych (5g)
- przyprawy
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8 porcji
Przygotowanie
Pora gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera. Jednocześnie w osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut).
Podczas gdy por i grzyby się gotują, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Później gotujemy około 15 minut na małym ogniu.
Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło, samodzielnie lub z pieczywem.
Co więcej krupnik możemy zagęścić poprzez lekkie ugniecenie ziemniaków. Gotowy krupnik można również doprawić magi i zawekować.

Smacznego! 🙂
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!