Puszyste placki bananowe

Puszyste placki bananowe

Puszyste placki bananowe, czyli najlepszy przepis na szybkie i smaczne wykorzystanie dojrzałych bananów. Przez słodycz dojrzałych bananów możemy nie dodawać do nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! 😉


Przepis na puszyste placki bananowe


Składniki

  • 2 średnie dojrzałe banany (240 g)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki (120 g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie

  • olej do smażenia
  • 5 łyżek cukru (60 g)
  • pół łyżeczki cynamonu

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: około 10 placków o średnicy 10 cm


Przygotowanie

  1. Banany obieramy ze skórki i wkładamy do miski.
  2. Następnie wbijamy do nich jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Można również opcjonalnie dosłodzić ciasto cukrem i dodać cynamon.
  3. Następnie całość ugniatamy lub blendujemy.
  4. Na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez) nakładamy porcjami ciasto i smażymy na średnim ogniu do momentu lekkiego ścięcia ciasta (u mnie 5/10 moc palnika 3 minuty).
  5. Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
Placki bananowe
Placki bananowe
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna806 kcal81 kcal
Białko30 g3 g
Tłuszcze13 g1 g
Węglowodany netto146 g15 g
Błonnik7 g0,7 g

*Kaloryczność dla wersji bez oleju i cukru.


Zobacz więcej przepisów na placki bananowe


Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!


A może coś na słono?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Puszyste placki bananowe
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.