Dietetyczne placki bananowe

Dietetyczne placki bananowe

Dietetyczne placki bananowe, czyli super deser bez dodatku cukru, z małą ilością oleju i mam nadzieję, że w wersji pełnoziarnistej. Bardzo łatwe do zrobienia, co więcej cudownie pachną bananami i znikają w oka mgnieniu. Polecam na śniadanie lub podwieczorek 😉


Składniki

  • 2 dojrzałe banany* (240g)
  • jajko
  • pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego (115g)
  • 3 łyżki oleju (30g)
  • półtora szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (195g)
  • szczypta soli

opcjonalnie

  • 2-3 łyżki cukru pudru (20-30g)

*polecam używać jak najbardziej dojrzałych bananów, im są one ciemniejsze tym są zarazem słodsze, przez co nie ma potrzeby dodawania cukru


Czas przygotowania: 15-20 minut
Liczba placków: 18-22 placki 


Przygotowanie

Wersja z blenderem:

Do pojemnika wrzucamy banany, jajko, mleko, 2 łyżki oleju jak również sól i blendujemy. Następnie dodajemy mąkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na patelni z łyżką oleju dopóki się nie zarumienienią. Dietetyczne placki bananowe podajemy samodzielnie, z cukrem pudrem lub powidłami.

Wersja bez blendera:

Banany rozgniatamy widelcem na papkę a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z łyżką oleju dopóki się nie zarumienienią. Dietetyczne placki bananowe podajemy samodzielnie, z cukrem pudrem lub powidłami.

Dietetyczne placki bananowe

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz