Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi to błyskawiczny przepis na chrupiące maślane ciasteczka kokosowe. Z zewnątrz mocno chrupiące, a w środku delikatne i miękkie, po prostu przepyszne. Ciastka te zdecydowanie skradły nasze serca, co więcej wystarczy pół godziny i można się nimi zajadać!
Masło możecie zamienić na olej kokosowy, w rezultacie ciastka będą odpowiednie dla osób na diecie bez nabiału. Ponadto, olej kokosowy nierafinowany nada ciastkom jeszcze bardziej kokosowego smaku i zapachu! 🙂
Zobacz również więcej przepisów na ciastka, lub przepisów z kaszy manny albo wiórków kokosowych 🙂
Przepis na ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi
Składniki
- szklanka wiórków kokosowych (85 g)
- ½ szklanki kaszy manny (90 g)
- ¼ szklanki cukru lub ksylitolu* (50 g)
- ⅓ kostki masła** (67 g)
- jajko
* jeżeli lubicie bardziej słodkie ciastka, dajcie ⅓ szklanki cukru lub ksylitolu (67 g)
** masło powinno być miękkie lub roztopione w mikrofali lub kąpieli wodnej. Można zastąpić olejem kokosowym, wówczas uzyskamy wersję bez laktozy 🙂
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 18 minut
Ilość: 16 sztuk
Przygotowanie
- Wszystkie składniki łączymy razem ręcznie lub w robocie kuchennym (wiórki kokosowe, kaszę mannę, cukier/ksylitol, masło i jajko).
- Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lepimy kulkę którą dość mocno spłaszczamy.
- Później ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (ciastka nie rosną).
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut (u mnie górna połowa piekarnika, grzałka plus termoobieg), dopóki ciastka się nie zarumienią.
- Upieczone ciastka dobrze jest ostudzić na metalowej kratce.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku 3-5 dni.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Ciastka pyszne. Szybkie do zrobienia i super że bez mąki 🙂
Bardzo się cieszę, że Ci smakują! 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Ciastki pyszne 🙂
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam
Klaudia
Ciastka z kaszy manny, brzmią i wyglądają bardzo smacznie 😉
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam
Klaudia