Mielone tofu z patelni (wegańskie, keto, low carb)
Mielone tofu z patelni, odpowiednia ilość przypraw a w rezultacie niejednego mięsożerce można wprowadzić w błąd! Co więcej, “mięsna” konsystencja tofu sprawia, że naprawdę dobrze zastępuje ono tradycyjne mielone (więcej zamienników mięsa znajdziecie tutaj).
Dodam jeszcze, że mielone tofu nie posiada wiele węglowodanów, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto, low carb lub cukrzycowej. Zobacz również więcej przepisów keto-wegańskich, znajdziesz je tutaj.
Przepis na mielone tofu z patelni
Składniki
- opakowanie tofu (najlepiej wędzone, około 200 g)
- 3 łyżki oleju (30 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
- ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku
- 4 łyżki płatków drożdżowych (20 g)
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka majeranku
- 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
opcjonalnie
- łyżeczka mielonej kozieradki*
* jeśli nie korzystacie na co dzień z kozieradki lub nie lubicie gorzkiego smaku lepiej z niej zrezygnujcie lub dodajcie tylko szczyptę 🙂
Czas przygotowania: 5 minut + 5 min smażenia
Liczba porcji: 4 porcje po około 50 g
Przygotowanie
- Tofu odsączamy z zalewy, a następnie kruszymy je w dłoniach lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach (ja preferuję tarkę :)).
- Na patelni podsmażamy olej, później dodajemy do niego tofu wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku, płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną, papryką ostrą, majerankiem oraz opcjonalnie kozieradką.
- Całość bardzo dobrze mieszamy, następnie zalewamy sosem sojowym i smażymy jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika do lekkiego zarumienienia i podsuszenia.
Mielone tofu z patelni świetnie nadaje się do sosu pomidorowego, lasagne, jak również jako nadzienie do pierogów lub krokietów.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 619 kcal | 155 kcal |
Białko | 40 g | 10 g |
Tłuszcze | 45 g | 11 g |
Węglowodany netto | 8 g | 2 g |
Błonnik | 5 g | 1 g |
Z powyższego przepisu powstają około 4 porcje po 50 gram każda.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś wegańskiego na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Wszystko było dobrze, dopóki nie podkusiło mnie dodać kozieradki. Tofu zrobiło się gorzkie.
Będę wracać do przepisu bez kozieradki.
Faktycznie kozieradka ma nieco gorzki smak, który nie każdemu może odpowiadać. Dodam zaraz informację w przepisie 🙂
Pozdrawiam
Klaudia