Pomidorowa z soczewicą (wegańska, Low Carb)

Pomidorowa z soczewicą to mój stary przepis na szybką zupę, wzbogacający pomidorową o dodatkową porcję białka i błonnika. Ponadto, soczewica genialnie zagęszcza zupę i idealnie pasuje do pomidorów! Ostatnimi czasy dodaję do niej również nieco śmietanki, co lekko ją zabiela i daje bardziej kremową konsystencję. Spora ilość przypraw sprawia, że ciężko się od niej oderwać nie tylko roślinożercom, koniecznie sprawdźcie sami 🙂
Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj.
Przepis na pomidorową z soczewicą
Składniki
- 4 szklanki bulionu warzywnego (1 litr)
- pół szklanki soczewicy czerwonej (90 g)
- 1/3 szklanki śmietanki wegańskiej* (80 ml)
- 4 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego (100 g)
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka tymianku
- kilka kropel maggi lub sosu sojowego (opcjonalnie)
*nieweganie mogą wykorzystać tradycyjną śmietankę 18 lub 30%
Czas przygotowania: 10 min + 20 minut gotowania
Ilość porcji: 4 porcje po około 300 ml
Przygotowanie
- Bulion zagotowujemy, a następnie dodajemy soczewicę i gotujemy 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Następnie dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: curry, paprykę ostrą i słodką, tymianek oraz opcjonalnie maggi lub sos sojowy.
- Całość dobrze mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
Pomidorowa z soczewicą najlepiej smakuje na ciepło, dodatkowo można ozdobić ją łyżką śmietany lub gęstego jogurtu.

Wartości odżywcze | w całości | w 1 porcji |
Wartość energetyczna | 704 kcal | 176 kcal |
Białko | 32 g | 8 g |
Tłuszcze | 33 g | 8 g |
Węglowodany netto | 63 g | 15 g |
Błonnik | 11 g | 3 g |
Z powyższego przepisu powstają cztery porcje po około 300 ml. Kaloryczność obliczona dla wersji ze śmietanką 30%.
Jeszcze więcej wegańskich przepisów
A może coś na słodko?
Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Dziękuję za ten przepis, całej rodzince bardzo smakowało
Bardzo się cieszę!
Pozdrawiam,
Klaudia