Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe (keto, Low Carb, wegańskie)

Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe (keto, Low Carb, wegańskie)

Bomby tłuszczowe (ang. fat bombs) to słodycze składające się głównie z tłuszczu. Szczególnie popularne na anglojęzycznych stronach powoli wchodzą na polskie blogi. Idealnie nadają się na przekąskę na diecie niskowęglowodanowej jak keto czy Low Carb.

Dzisiaj przepis na bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe które są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy podgrzać składniki do ich połączenia, dodać dodatki i wylać je do foremek oraz schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Całość zajmuje jakieś 10 minut a potem konieczna jest już chwila cierpliwości. Następnego dnia możemy cieszyć się kremowymi, czekoladowo-orzechowymi przekąskami 😉


Przepis na bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe


Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła (40 g)
  • 4 łyżki masła orzechowego (120 g)
  • 3 łyżki słodziku (erytrytolu; 45 g)
  • łyżka kakao (11 g)
  • dwie łyżki odżywki białkowej (16 g)

Czas przygotowania: 10 min 
Czas odpoczynku: 3-5 godzin
Ilość: 6 bomb


Przygotowanie

  1. Olej kokosowy/masło wraz z masłem orzechowym i słodzikiem przekładamy do jednej miseczki i podgrzewamy chwilę w mikrofali lub kąpieli wodnej.
  2. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą masę dzielimy na dwie miseczki i do jednej z nich dodajemy kakao a do drugiej odżywkę białkową oraz dobrze mieszamy.
  3. Sprawdzamy czy są dla nas odpowiednio słodkie, ewentualnie dosładzamy wedle uznania.
  4. Przygotowujemy 6 papilotek do muffinek (lub silikonowe foremki) a następnie wykładamy do każdej z nich masę.
  5. Gdy masa lekko przestygnie odstawiamy foremki do lodówki na 3-6 godzin.

Dodatkowe uwagi

  • Odżywka białkowa poza dodatkowym smakiem, ma za zadanie zagęścić masę i dodać nieco słodyczy, dlatego najlepiej sprawdzić czy masa jest dla was wystarczająco słodka przed wylaniem do foremek.
  • Jeśli wasze masło orzechowe jest bardzo lejące możecie dodać więcej oleju kokosowego lub odżywki białkowej.
  • Pomiędzy obie warstwy możecie dodać odrobinę masła orzechowego (spójrz na poniższe zdjęcia przekroju).
  • Bomby tłuszczowe przechowujemy w lodówce.
  • Bomby świetnie się kroją na mniejsze kawałki.
fat bombs
fat bombs w przekroju
bomby tłuszczowe
Wartości odżywczew całościw 1 bombie
Wartość energetyczna1168 kcal128 kcal
Białko44 g7 g
Tłuszcze102 g17 g
Węglowodany netto18 g3 g
Błonnik10 g< 1,5 g

Zobacz również

#fatbombs #bombytłuszczowe #bezglutenu #bezlaktozy #słodkości #keto #LowCarb #kulkimocy #wegetariańskie #wegańskie #masłoorzechowe #słodzik #kakao #masło #odżywkabiałkowa #bezjajek #kuchniaamerykańska #dladzieci #czasochłonne


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


2 thoughts on “Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe (keto, Low Carb, wegańskie)”

    • Cześć 😉
      Zamiast odżywki możesz wykorzystać mąkę kokosową, mąkę migdałową, lub zmielone wiórki kokosowe lub migdały. Tylko nie zapomnij dosłodzić, odżywka posiada słodziki w składzie i gdy ją zamienisz, musisz dodać nieco słodkiego smaku.

      Pozdrawiam,
      Klaudia

Dodaj komentarz