Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)
Testowałam już kilka przepisów na keto pieczywo i poza bułkami ciężko mi było znaleźć dobry zamiennik. W końcu upiekłam chleb z chrupiącą skórką i delikatnie wilgotnym wnętrzem. Ogólnie rzecz biorąc chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym to zdecydowanie mój faworyt keto pieczywa. Co najważniejsze nie czuć w nim aż tak bardzo jajkami, jak w wielu keto pieczywach. Rewelacyjne jest również jego przygotowanie, wystarczy zmiksować niezbędne składniki, przelać na blaszkę i za 40 minut mamy gorący bochenek niskowęglowodanowego chleba. Polecam również osobom na będącym na diecie wysokotłuszczowej 😉
Przepis na chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym
Składniki
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (45 g)
- 4 jajka
- 4/5 szlanki masła orzechowego (200 g) jak zrobić masło orzechowe?
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
- łyżeczka soli (6 g)
opcjonalnie
- dwie łyżki nasion słonecznika (30 g)
Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 400 g chleba o wymiarach 22 x 10 x 5 cm
Przygotowanie
- Siemię lniane mielimy w młynku lub blenderze, następnie dodajemy jajka, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sól.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W międzyczasie wszystkie składniki miksujemy do momentu połączenia składników.
- Na końcu opcjonalnie dodajemy nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
- Gęste ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę).
- Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉



Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1800 kcal | 450 kcal |
Białko | 79 g | 20 g |
Tłuszcze | 148 g | 37 g |
Węglowodany netto | 38 g | 10 g |
Błonnik | 23 g | 6 g |
Powyższa kaloryczność dla wersji bez nasion słonecznika.
Jeszcze więcej keto przepisów
Frittata ze szpinakiem Chałwa domowa bez cukru Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Orzechowy deser śmietankowy
Zobacz również inne przepisy na pieczywo lub przepisy niskowęglowodanowe – keto lub Low Carb!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Czy można czymś zastąpić siemię lniane? Jaką ono pełni tu funkcję? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź 🙂
Cześć, siemię lniane pełni tutaj funkcje zastępczą dla jajek, aby chleb nie miał tak mocno jajkowego posmaku. Wersja bez siemienia lnianego znajduje się tutaj https://www.wegeprzepis.pl/chleb-na-masle-orzechowym/ 🙂
Czy można chleb przygotować z masła innego niż z orzechów ziemnych? Np. laskowych? Może próbowałaś? 🙂
Hej,
Niestety nie próbowałam ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia