Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)

Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)

Testowałam już kilka przepisów na keto pieczywo i poza bułkami ciężko mi było znaleźć dobry zamiennik. W końcu upiekłam chleb z chrupiącą skórką i delikatnie wilgotnym wnętrzem. Ogólnie rzecz biorąc chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym to zdecydowanie mój faworyt keto pieczywa. Co najważniejsze nie czuć w nim aż tak bardzo jajkami, jak w wielu keto pieczywach. Rewelacyjne jest również jego przygotowanie, wystarczy zmiksować niezbędne składniki, przelać na blaszkę i za 40 minut mamy gorący bochenek niskowęglowodanowego chleba. Polecam również osobom na będącym na diecie wysokotłuszczowej 😉


Przepis na chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym


Składniki

  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (45 g)
  • 4 jajka
  • 4/5 szlanki masła orzechowego (200 g) jak zrobić masło orzechowe?
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
  • łyżeczka soli (6 g)


opcjonalnie

  • dwie łyżki nasion słonecznika (30 g)

Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 400 g chleba o wymiarach 22 x 10 x 5 cm


Przygotowanie

  1. Siemię lniane mielimy w młynku lub blenderze, następnie dodajemy jajka, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sól.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. W międzyczasie wszystkie składniki miksujemy do momentu połączenia składników.
  4. Na końcu opcjonalnie dodajemy nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
  5. Gęste ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę).
  6. Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.

Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉

przekrój chleba
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym
z masłem
Kaloryczność całość/100 g1800 kcal/450 kcal
Białko79 g/ 20 g
Tłuszcze148 g/ 37 g
Węglowodany netto38 g/ 10 g
Błonnik23 g/ 6 g

Powyższa kaloryczność dla wersji bez nasion słonecznika.


Zobacz również inne przepisy na pieczywo lub przepisy niskowęglowodanowe – keto lub Low Carb!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.5/5 (2 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


2 thoughts on “Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)”

  • Czy można chleb przygotować z masła innego niż z orzechów ziemnych? Np. laskowych? Może próbowałaś? 🙂

    • Hej,
      Niestety nie próbowałam ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu 🙂

      Pozdrawiam,
      Klaudia

Dodaj komentarz