Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym (keto)
Testowałam już kilka przepisów na keto pieczywo i poza bułkami ciężko mi było znaleźć dobry zamiennik. W końcu upiekłam chleb z chrupiącą skórką i delikatnie wilgotnym wnętrzem. Ogólnie rzecz biorąc chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym to zdecydowanie mój faworyt keto pieczywa. Co najważniejsze nie czuć w nim aż tak bardzo jajkami, jak w wielu keto pieczywach. Rewelacyjne jest również jego przygotowanie, wystarczy zmiksować niezbędne składniki, przelać na blaszkę i za 40 minut mamy gorący bochenek niskowęglowodanowego chleba. Polecam również osobom na będącym na diecie wysokotłuszczowej 😉
Przepis na chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym
Składniki
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (45 g)
- 4 jajka
- 4/5 szlanki masła orzechowego (200 g) jak zrobić masło orzechowe?
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
- łyżeczka soli (6 g)
opcjonalnie
- dwie łyżki nasion słonecznika (30 g)
Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 400 g chleba o wymiarach 22 x 10 x 5 cm
Przygotowanie
- Siemię lniane mielimy w młynku lub blenderze, następnie dodajemy jajka, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sól.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W międzyczasie wszystkie składniki miksujemy do momentu połączenia składników.
- Na końcu opcjonalnie dodajemy nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
- Gęste ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę).
- Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.
Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉
Wartości odżywcze | w całości | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1800 kcal | 450 kcal |
Białko | 79 g | 20 g |
Tłuszcze | 148 g | 37 g |
Węglowodany netto | 38 g | 10 g |
Błonnik | 23 g | 6 g |
Powyższa kaloryczność dla wersji bez nasion słonecznika.
Jeszcze więcej keto przepisów!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Można przygotować maslo orzechowe z innych typow orzechów. Ja robię “smalec” z orzechów włoskich bez prażenia
Ciekawy pomysł 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Bardzo smaczny chlebek, pierwszy raz robiłam keto 😀 lekko czuc maslo orzechowe na początku ale szybko znika i czuć słony posmak chlebka. Nawet dla mojego narzeczonego smakował 😀
Bardzo się cieszę, że Wam smakował 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Pyszny chlebek posypałam czarnuszka
Czarnuszka świetnie pasuje do pieczywa 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Czy ten chlebek pieczesz z grzaniem góra dół? Czy używasz jeszcze funkcji termoobiegu?
Piekłam na połowie piekarnika, górna grzałka plus termoobieg.
Pozdrawiam,
Klaudia
Czy można czymś zastąpić siemię lniane? Jaką ono pełni tu funkcję? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź 🙂
Cześć, siemię lniane pełni tutaj funkcje zastępczą dla jajek, aby chleb nie miał tak mocno jajkowego posmaku. Wersja bez siemienia lnianego znajduje się tutaj https://www.wegeprzepis.pl/chleb-na-masle-orzechowym/ 🙂
Hej a czy siemię lniane na być to zwykłe czy może być złociste?😁
Używałam zwykłego, z tego co widzę nieco różnią się zawartością składników odżywczych i nie daję gwarancji czy z lnu złocistego również wyjdzie 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Czy można chleb przygotować z masła innego niż z orzechów ziemnych? Np. laskowych? Może próbowałaś? 🙂
Hej,
Niestety nie próbowałam ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia