Kulki mocy – daktylowo orzechowe

Kulki mocy – daktylowo  orzechowe

Kulki mocy idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Dzięki użyciu daktyli nie potrzeba dodawać do nich cukru. Co więcej możesz wykorzystać do ich przygotowania pozostałości orzechów zalegające w szafkach. A także w zależności od upodobania dodać swoje ulubione przyprawy. Kulki mocy dają bardzo dużo możliwości, dlatego idealnie nadają się na przeprowadzenie porządków w szafkach i wykorzystanie zapasów z kończącym się terminem ważności 🙂


Składniki

  • szklanka suszonych daktyli (200 g)
  • 2 szklanki mieszanki orzechów i/lub nasion*, ja użyłam
    • szklanki nasion słonecznika (180 g)
    • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (80 g)
    • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (100 g)
  • szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
  • przyprawy**, ja użyłam
    • 2 łyżeczki kakao (8 g)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
  • do obtoczenia*** u mnie kakao i cukier puder

*możesz użyć na przykład orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, ziemnych, migdałów, nasion słonecznika, nasion sezamu, pestek dyni, siemie lniane, a nawet wiórków kokosowych
** przyprawy nie są konieczne! ale możesz zaszaleć dodając między innymi kakao, karob, kawę, cynamon, chilli, gałkę muszkatołową, imbir
*** najlepiej sprawdzają się cukier puder, wiórki kokosowe, kakao, karob, mak, sezam, płatki migdałowe


Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina moczenia
Liczba kulek: 50 małych kulek (nieco mniejsze niż orzech włoski, ok 10 g każda)
Liczba porcji: 
5-10 porcji


Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę (będą bardziej miękkie).
  2. W międzyczasie mielimy pozostałe składniki i dodajemy do nich przyprawy.
  3. Gotowe daktyle odcedzamy zachowując sok po ich moczeniu, a następnie mielimy aż powstanie z nich jednolita masa.
  4. Do suchych składników dodajemy zmielone daktyle i dobrze wyrabiamy. W przypadku jakby masa była zbyt sucha dodajemy pozostały po moczeniu daktyli sok, gdyby była zbyt mokra dorabiamy zmielone płatki owsiane.
  5. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
  6. W międzyczasie przygotowujemy składniki do obtoczenia.
  7. Następnie ze schłodzonej masy formujemy dłońmi kulki, jeżeli chcesz by były tej samej wielkości, użyj wagi do odważania masy.
  8. Na koniec obtaczamy je i podajemy lub przechowujemy w lodówce. W ten sposób przygotowane kulki możemy przechowywać 5-7 dni w lodówce lub zamrozić 🙂
Kulki mocy
Kulki mocy

Jeszcze więcej wegańskich słodkości


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


1 thought on “Kulki mocy – daktylowo orzechowe”

Dodaj komentarz