Kulki mocy – daktylowo orzechowe
Kulki mocy idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Dzięki użyciu daktyli nie potrzeba dodawać do nich cukru. Co więcej możesz wykorzystać do ich przygotowania pozostałości orzechów zalegające w szafkach. A także w zależności od upodobania dodać swoje ulubione przyprawy. Kulki mocy dają bardzo dużo możliwości, dlatego idealnie nadają się na przeprowadzenie porządków w szafkach i wykorzystanie zapasów z kończącym się terminem ważności 🙂
Składniki
- szklanka suszonych daktyli (200 g)
- 2 szklanki mieszanki orzechów i/lub nasion*, ja użyłam
- szklanki nasion słonecznika (180 g)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca (80 g)
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (100 g)
- szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
- przyprawy**, ja użyłam
- 2 łyżeczki kakao (8 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- do obtoczenia*** u mnie kakao i cukier puder
*możesz użyć na przykład orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, ziemnych, migdałów, nasion słonecznika, nasion sezamu, pestek dyni, siemie lniane, a nawet wiórków kokosowych
** przyprawy nie są konieczne! ale możesz zaszaleć dodając między innymi kakao, karob, kawę, cynamon, chilli, gałkę muszkatołową, imbir
*** najlepiej sprawdzają się cukier puder, wiórki kokosowe, kakao, karob, mak, sezam, płatki migdałowe
Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina moczenia
Liczba kulek: 50 małych kulek (nieco mniejsze niż orzech włoski, ok 10 g każda)
Liczba porcji: 5-10 porcji
Przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę (będą bardziej miękkie).
- W międzyczasie mielimy pozostałe składniki i dodajemy do nich przyprawy.
- Gotowe daktyle odcedzamy zachowując sok po ich moczeniu, a następnie mielimy aż powstanie z nich jednolita masa.
- Do suchych składników dodajemy zmielone daktyle i dobrze wyrabiamy. W przypadku jakby masa była zbyt sucha dodajemy pozostały po moczeniu daktyli sok, gdyby była zbyt mokra dorabiamy zmielone płatki owsiane.
- Masę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy składniki do obtoczenia.
- Następnie ze schłodzonej masy formujemy dłońmi kulki, jeżeli chcesz by były tej samej wielkości, użyj wagi do odważania masy.
- Na koniec obtaczamy je i podajemy lub przechowujemy w lodówce. W ten sposób przygotowane kulki możemy przechowywać 5-7 dni w lodówce lub zamrozić 🙂
Jeszcze więcej wegańskich słodkości
A może coś wegańskiego na słono?
Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone
Zobacz również
>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pani Klaudio, bardzo dziękuję za ten przepis. Kulki wyszły przepyszne!
Te kulki są rewelacyjne,robiłam je już kilka razy zmieniając na inne nasiona i orzechy.
Dowolność składników to zdecydowany plus tego przepisu 🙂
Pozdrawiam
Klaudia
Muszą być naprawdę pyszne!
Takie też są! 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia