Chleb na maśle orzechowym
Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli wam to przeszkadza to wypróbujcie ten przepis, który jest jego modyfikacją. Z tego masła orzechowego można wyczarować cuda, polecam nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej, gdyż jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu 😉
Chleb na maśle orzechowym
Składniki
- 5 jajek
- 150 g masła orzechowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
opcjonalnie
- 2 łyżki siemienia lnianego (30 g)
- 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 450 g chleba
Przygotowanie
- Jajka, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Na końcu opcjonalnie dodajemy siemię lniane i nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
- Dość rzadkie ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę).
- Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.
Chleb na maśle orzechowym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉


Wartości odżywcze | w całości | w 1 kromce (20g) |
Wartość energetyczna | 1276 kcal | 128 kcal |
Białko | 71 g | 3 g |
Tłuszcze | 102 g | 4 g |
Węglowodany netto | 22 g | 1 g |
Błonnik | 12 g | < 0,5 g |
Dla wersji podstawowej bez dodatków.
Jeszcze więcej keto przepisów
Frittata ze szpinakiem Chałwa domowa bez cukru Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Orzechowy deser śmietankowy
Zobacz również
#wegetariańskie #pieczywo #chleb #keto #LowCarb #bezlaktozy #bezglutenu #domrożenia #śniadanie #nagrilla #domrożenia #jajka #masłoorzechowe #umiarkowanieszybkie(30-60min)
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!