Chleb na maśle orzechowym
Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli wam to przeszkadza to wypróbujcie ten przepis, który jest jego modyfikacją. Z tego masła orzechowego można wyczarować cuda, polecam nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej, gdyż jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu 😉
Chleb na maśle orzechowym
Składniki
- 5 jajek
- 150 g masła orzechowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
opcjonalnie
- 2 łyżki siemienia lnianego (30 g)
- 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 450 g chleba
Przygotowanie
- Jajka, masło orzechowe, proszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Na końcu opcjonalnie dodajemy siemię lniane i nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
- Dość rzadkie ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę).
- Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.
Chleb na maśle orzechowym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉
Wartości odżywcze | w całości | w 1 kromce (20g) |
Wartość energetyczna | 1276 kcal | 128 kcal |
Białko | 71 g | 3 g |
Tłuszcze | 102 g | 4 g |
Węglowodany netto | 22 g | 1 g |
Błonnik | 12 g | < 0,5 g |
Dla wersji podstawowej bez dodatków.
Przepisy na keto pieczywo
Jeszcze więcej keto przepisów!
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słodko?
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Ten chleb to miazga! W końcu coś co może stać koło pieczywa a nie jakieś keto suchary
Witam zaczęłam korzystać z pani przepisów dla dziecka które choruje na cukrzycę. Upiekłam już ciasteczka z wiorek kokosowych, z masła orzechowego, bułeczki. Sprawdzają się mega bo mogę dać mu bez podawania insuliny i cukier niie wzrasta. Mam pytanie z jakiego masła orzechowego pani korzysta?
Bardzo się cieszę, że przepisy Wam odpowiadają! 🙂
Zwykle używam masła gładkiego (smooth) z firmy KFD, do zamówienia między innymi na allegro. Jedyna uwaga do tego masła, że lubi się ono rozwarstwiać i na dnie osadza się bardziej zwarte a na górze oddziela się tłuszcz. Wystarczy je zamieszać i można korzystać 🙂
Serdecznie pozdrawiam
Klaudia
Jeszcze nie robiłem ale wygląda rewelacyjnie makro też rewelka.
Dziękuję! 🙂
Pozdrawiam,
Klaudia