Chleb na maśle orzechowym

Chleb na maśle orzechowym

Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli wam to przeszkadza to wypróbujcie ten przepis, który jest jego modyfikacją. Z tego masła orzechowego można wyczarować cuda, polecam nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej, gdyż jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu 😉


Chleb na maśle orzechowym


Składniki

  • 5 jajek
  • 150 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

opcjonalnie

  • 2 łyżki siemienia lnianego (30 g)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)

Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 450 g chleba


Przygotowanie

  1. Jajkamasło orzechoweproszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować).
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Na końcu opcjonalnie dodajemy siemię lniane i nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
  4. Dość rzadkie ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę). 
  5. Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.

Chleb na maśle orzechowym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉

chleb na maśle orzechowym
chleb na maśle orzechowym z masłem
Wartości odżywczew całościw 1 kromce (20g)
Wartość energetyczna1276 kcal128 kcal
Białko71 g3 g
Tłuszcze102 g4 g
Węglowodany netto22 g1 g
Błonnik12 g< 0,5 g

Dla wersji podstawowej bez dodatków.


Przepisy na keto pieczywo


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.6/5 (8 ocen)


4 thoughts on “Chleb na maśle orzechowym”

  • Witam zaczęłam korzystać z pani przepisów dla dziecka które choruje na cukrzycę. Upiekłam już ciasteczka z wiorek kokosowych, z masła orzechowego, bułeczki. Sprawdzają się mega bo mogę dać mu bez podawania insuliny i cukier niie wzrasta. Mam pytanie z jakiego masła orzechowego pani korzysta?

    • Bardzo się cieszę, że przepisy Wam odpowiadają! 🙂

      Zwykle używam masła gładkiego (smooth) z firmy KFD, do zamówienia między innymi na allegro. Jedyna uwaga do tego masła, że lubi się ono rozwarstwiać i na dnie osadza się bardziej zwarte a na górze oddziela się tłuszcz. Wystarczy je zamieszać i można korzystać 🙂

      Serdecznie pozdrawiam
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.