Chleb na maśle orzechowym

Chleb na maśle orzechowym

Chleb na maśle orzechowym pięknie wyrasta i przypomina nieco wyglądem i strukturą chleb tostowy. W smaku dość mocno wyczuwalne są jajka, jeśli wam to przeszkadza to wypróbujcie ten przepis, który jest jego modyfikacją. Z tego masła orzechowego można wyczarować cuda, polecam nie tylko osobom na diecie niskowęglowodanowej, gdyż jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu 😉


Chleb na maśle orzechowym


Składniki

  • 5 jajek
  • 150 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

opcjonalnie

  • 2 łyżki siemienia lnianego (30 g)
  • 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)

Czas przygotowania: 5 min + 40 min pieczenia
Ilość: 450 g chleba


Przygotowanie

  1. Jajkamasło orzechoweproszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować).
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  3. Na końcu opcjonalnie dodajemy siemię lniane i nasiona słonecznika i krótko mieszamy.
  4. Dość rzadkie ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę). 
  5. Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez 15 minut w piekarniku aby nie opadło.

Chleb na maśle orzechowym po ostygnięciu przechowujemy w lodówce do kilku dni. Doskonale nadaje się również do mrożenia 😉

chleb na maśle orzechowym
chleb na maśle orzechowym z masłem
Wartości odżywczew całościw kromce 20 g
Wartość energetyczna1276 kcal128 kcal
Białko71 g3 g
Tłuszcze102 g4 g
Węglowodany netto22 g1 g
Błonnik12 g< 0,5 g

Dla wersji podstawowej bez dodatków.


Zobacz również

#wegetariańskie #pieczywo #chleb #keto #LowCarb #bezlaktozy #bezglutenu #domrożenia #śniadanie #nagrilla #domrożenia #jajka #masłoorzechowe #umiarkowanieszybkie(30-60min)


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (1 ocen)


Dodaj komentarz