Keto fudge czekoladowo-orzechowy

Keto fudge czekoladowo-orzechowy

Fudge to amerykańska krówka, w zrobiona w głównej mierze z cukru, masła i mleka. Masa następnie jest podgrzewana do temperatury ponad 100 stopni Celsjusza, a po ostygnięciu zyskuje delikatną kremową konsystencję. Co ciekawe według Wikipedii fudge pochodzi z XIX wieku, a od tego czasu powstało wiele smaków i wariantów! Sama szaleję za fudge odkąd spróbowałam go w poznańskim Fudge Filosophy, gdzie można zwariować z możliwości wyboru.

Dzisiaj przepis na keto fudge, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂 Gorąco polecam i ostrzegam, jedzenie fudge uzależnia! 😉


Przepis na keto fudge czekoladowo-orzechowy


Składniki

  • 1/2 szklanki śmietanki 30% (120 g)
  • 3 łyżki słodziku erytrytolu (30 g) lub cukru
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) użyłam 90%
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego (70 g) jak zrobić masło orzechowe?

Czas przygotowania: 15 min + noc (8 godzin) w lodówce
Ilość: 16 x 12 x 1 cm (12 kostek o wymiarach 4 x 4 x 1 cm)


Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, erytrytol, masło, gorzką czekoladę dopóki czekolada się nie rozpuści.
  2. Następnie dodajemy masło orzechowe, mieszamy i przelewamy do formy/ pudełka wyłożonego papierem do pieczenia (użyłam o wymiarach 16 x 12 cm). Dodatkowo można przyozdobić wierzch odrobiną masła orzechowego.
  3. Gdy masa lekko przestygnie przekładamy ją na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia wyjmujemy keto fudge (w celu wyjęcia korzystając z wystającego papieru) i kroimy na mniejsze kostki.

W ten sposób przygotowany keto fudge przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem idealną konsystencję uzyskuje po upływie 24 h, ale dla niecierpliwych, wcześniej też można jeść 😉

Keto fudge ustawiony jeden na drugim
nadgryziony fudge
Keto fudge
Wartości odżywczew całościw 1 kostce
Wartość energetyczna1543 kcal128 kcal
Białko35 g3 g
Tłuszcze140 g12 g
Węglowodany netto30 g2,5 g
Błonnik6 g< 0,5 g

Z powyższego przepisu powstaje około 12 porcji.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)
Podsumowując
recipe image
Przepis na
Keto fudge czekoladowo-orzechowy
klaudi23a
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity


10 thoughts on “Keto fudge czekoladowo-orzechowy”

    • Z doświadczenia wiem, że masła orzechowe są różne i niektóre z nich trzeba bardzo dobrze zmieszać przed użyciem, bo już po kilku godzinach widać oddzielający się od nich tłuszcz. Myślę, że możesz użyć innego masła orzechowego. Ja tutaj wykorzystałam masło orzechowe KFD, ale musiałam je naprawdę mocno zmieszać.

      Jakiej firmy masło użyłaś? Dobrze je zmieszałaś przed użyciem?

      Pozdrawiam,
      Klaudia

      • Bardzo dziękuję za odpowiedz -tak, faktycznie chyba za slabo wymieszalam maslo orzechowe. Akurat mialam w domu maslo Sante ‘Go on’. Pozdrawiam 😉

    • Hej,

      Przyznam szczerze, że nie próbowałam takich wariantów i obawiam się, że zamiana czekolady na kakao spowoduje powstanie kompletnie innej konsystencji. Na pewno poza kakao konieczne będzie dodanie większej ilości masła orzechowego lub np. mąki migdałowej.

      Pozdrawiam,
      Klaudia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.