Keto fudge czekoladowo-orzechowy
Fudge to amerykańska krówka, w zrobiona w głównej mierze z cukru, masła i mleka. Masa następnie jest podgrzewana do temperatury ponad 100 stopni Celsjusza, a po ostygnięciu zyskuje delikatną kremową konsystencję. Co ciekawe według Wikipedii fudge pochodzi z XIX wieku, a od tego czasu powstało wiele smaków i wariantów! Sama szaleję za fudge odkąd spróbowałam go w poznańskim Fudge Filosophy, gdzie można zwariować z możliwości wyboru.
Dzisiaj przepis na keto fudge, czyli w wersji niskowęglowodanowej. Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂 Gorąco polecam i ostrzegam, jedzenie fudge uzależnia! 😉
Przepis na keto fudge czekoladowo-orzechowy
Składniki
- 1/2 szklanki śmietanki 30% (120 g)
- 3 łyżki słodziku erytrytolu (30 g) lub cukru
- 2 łyżki masła (30 g)
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) użyłam 90%
- 2 czubate łyżki masła orzechowego (70 g) jak zrobić masło orzechowe?
Czas przygotowania: 15 min + noc (8 godzin) w lodówce
Ilość: 16 x 12 x 1 cm (12 kostek o wymiarach 4 x 4 x 1 cm)
Przygotowanie
- W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę, erytrytol, masło, gorzką czekoladę dopóki czekolada się nie rozpuści.
- Następnie dodajemy masło orzechowe, mieszamy i przelewamy do formy/ pudełka wyłożonego papierem do pieczenia (użyłam o wymiarach 16 x 12 cm). Dodatkowo można przyozdobić wierzch odrobiną masła orzechowego.
- Gdy masa lekko przestygnie przekładamy ją na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmujemy keto fudge (w celu wyjęcia korzystając z wystającego papieru) i kroimy na mniejsze kostki.
W ten sposób przygotowany keto fudge przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem idealną konsystencję uzyskuje po upływie 24 h, ale dla niecierpliwych, wcześniej też można jeść 😉
Wartości odżywcze | w całości | w 1 kostce |
Wartość energetyczna | 1543 kcal | 128 kcal |
Białko | 35 g | 3 g |
Tłuszcze | 140 g | 12 g |
Węglowodany netto | 30 g | 2,5 g |
Błonnik | 6 g | < 0,5 g |
Z powyższego przepisu powstaje około 12 porcji.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Niestety u mnie oddzielił się tłuszcz od reszty… Co mogłam zrobić nie tak? Poratuj 🙁
Z doświadczenia wiem, że masła orzechowe są różne i niektóre z nich trzeba bardzo dobrze zmieszać przed użyciem, bo już po kilku godzinach widać oddzielający się od nich tłuszcz. Myślę, że możesz użyć innego masła orzechowego. Ja tutaj wykorzystałam masło orzechowe KFD, ale musiałam je naprawdę mocno zmieszać.
Jakiej firmy masło użyłaś? Dobrze je zmieszałaś przed użyciem?
Pozdrawiam,
Klaudia
Bardzo dziękuję za odpowiedz -tak, faktycznie chyba za slabo wymieszalam maslo orzechowe. Akurat mialam w domu maslo Sante ‘Go on’. Pozdrawiam 😉
Hej. Czy można pominąć masło orzechowe? Nie przepadam za nim :/
Cześć,
Pominąć raczej nie, ale może zamienić na tahini lub inne masło np z orzechów laskowych? Albo po prostu zrobić fudge kokosowy 🙂 https://www.wegeprzepis.pl/keto-fudge-kokosowy-weganski-low-carb/
Pozdrawiam,
Klaudia
Mam pytanko, czy mogę zamiast czekolady gorzkiej dodać po prostu kakao? z góry dziękuję za odp 🙂
Hej,
Przyznam szczerze, że nie próbowałam takich wariantów i obawiam się, że zamiana czekolady na kakao spowoduje powstanie kompletnie innej konsystencji. Na pewno poza kakao konieczne będzie dodanie większej ilości masła orzechowego lub np. mąki migdałowej.
Pozdrawiam,
Klaudia
Super, to tak popróbuje i zobaczymy 😉
Dzięki za odpowiedź;)
Super wyszło, pycha. Dodałam jeszcze rozdrobnione orzechy włoskie.
Cieszę się że Ci smakuje. Orzechy włoskie to fajny dodatek.
Pozdrawiam,
Klaudia