Keto fudge kokosowy (wegański, low carb)
Dzisiaj przepis na keto fudge kokosowy, czyli bomby tłuszczowe mocno kokosowe. Przepis ten powstał w oparciu o keto bounty, których nadzienie jest kremowe i mocno kokosowe. Co więcej, fudge kokosowy nie zawiera cukru i glutenu, a także jest wegański. Zdecydowanie można powiedzieć, że są idealne dla każdego 🙂
Fudge to amerykańska krówka, zrobiona z cukru, masła i mleka. Więcej o niej pisałam w tym przepisie na fudge czekoladowo-orzechowy.
Rewelacyjne w fudge jest również to, że bez problemu możemy go przechowywać do 6 miesięcy w zamrażarce i w razie potrzeby wyjąć i podać gościom. Gorąco polecam wszystkim kokosomaniakom i ostrzegam, fudge uzależnia! 😉
Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂
Przepis na keto fudge kokosowy
Składniki
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych (120 g)
- dwie duże łyżki oleju kokosowego* (60 g)
- 6 łyżek gęstej części mleka kokosowego (150 g)
- 6 łyżek odżywki białkowej/słodziku** (30 g)
*olej kokosowy, jeśli ma postać stałą, warto go rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali
**osoby niebędące na diecie keto mogą użyć również cukru lub syropu klonowego, z agawy lub daktylowego. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą również użyć miodu.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 12 kostek o wymiarach 4 x 4 x 1 cm
Przygotowanie
- Do pojemnika blendera dodajemy wiórki kokosowe wraz z olejem kokosowym, mlekiem kokosowym oraz odżywką białkową/słodzikiem, a następnie całość blendujemy do połączenia się składników. Osobiście preferuję bardziej gładką masę, jeśli lubicie duże kawałki kokosa, możecie je dodać na samym końcu i wymieszać ręcznie.
- Masę przekładamy do pojemnika o wymiarach około 16 x 16 cm. Jeśli nie posiadacie silikonowego pojemnika, koniecznie wyłóżcie go papierem do pieczenia lub folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie masy.
- Masę umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut (dopóki nie stwardnieje).
- Następnie fudge wyjmujemy i kroimy w mniejsze kostki.
- Keto fudge kokosowy przechowujemy w lodówce do tygodnia lub zamrażamy (do 6 miesięcy).
Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wówczas staje się miękki i delikatny.
Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1780 kcal | 148 kcal |
Białko | 33 g | 3 g |
Tłuszcze | 170 g | 14 g |
Węglowodany netto | 37 g | 3 g |
Błonnik | 2 g | < 0,5 g |
Kaloryczność obliczona dla wersji z odżywką białkową KFD. Z powyższego przepisu powstaje 12 porcji.
Jeszcze więcej keto słodyczy!
Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe
Zobacz również
>> Keto słodycze <<
>> Keto weganizm <<
>> Keto śniadanie <<
>> Keto obiad <<
>> Keto zupy <<
>> Przepisy poniżej 5 g węglowodanów <<
>> Przepisy Low Carb (10-25 g węglowodanów) <<
A może coś keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Bułki z babki jajowatej Keto chleb z siemieniem lnianym Frittata ze szpinakiem Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sos serowo-śmietanowy Keto bułki z siemieniem lnianym Puree z kalafiora Bułki bez drożdży Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Pizzerinki na serku wiejskim Boczniaki ala strogonow Keto panini Gnocci kalafiorowe
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pycha! Wyszły ekstra 🙂
Super, że ci smakują!
Pozdrawiam,
Klaudia