Keto fudge kokosowy (wegański, low carb)

Keto fudge kokosowy (wegański, low carb)

Dzisiaj przepis na keto fudge kokosowy, czyli bomby tłuszczowe mocno kokosowe. Przepis ten powstał w oparciu o keto bounty, których nadzienie jest kremowe i mocno kokosowe. Co więcej, fudge kokosowy nie zawiera cukru i glutenu, a także jest wegański. Zdecydowanie można powiedzieć, że są idealne dla każdego 🙂 

Fudge to amerykańska krówka, zrobiona z cukru, masła i mleka. Więcej o niej pisałam w tym przepisie na fudge czekoladowo-orzechowy.

Rewelacyjne w fudge jest również to, że bez problemu możemy go przechowywać do 6 miesięcy w zamrażarce i w razie potrzeby wyjąć i podać gościom. Gorąco polecam wszystkim kokosomaniakom i ostrzegam, fudge uzależnia! 😉

Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂


Przepis na keto fudge kokosowy


Składniki

  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych (120 g)
  • dwie duże łyżki oleju kokosowego* (60 g)
  • 6 łyżek gęstej części mleka kokosowego (150 g)
  • 6 łyżek odżywki białkowej/słodziku** (30 g)

*olej kokosowy, jeśli ma postać stałą, warto go rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali
**osoby niebędące na diecie keto mogą użyć również cukru lub syropu klonowego, z agawy lub daktylowego. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą również użyć miodu.


Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 12 kostek o wymiarach 4 x 4 x 1 cm


Przygotowanie

  1. Do pojemnika blendera dodajemy wiórki kokosowe wraz z olejem kokosowymmlekiem kokosowym oraz odżywką białkową/słodzikiem, a następnie całość blendujemy do połączenia się składników. Osobiście preferuję bardziej gładką masę, jeśli lubicie duże kawałki kokosa, możecie je dodać na samym końcu i wymieszać ręcznie.
  2. Masę przekładamy do pojemnika o wymiarach około 16 x 16 cm. Jeśli nie posiadacie silikonowego pojemnika, koniecznie wyłóżcie go papierem do pieczenia lub folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie masy.
  3. Masę umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut (dopóki nie stwardnieje).
  4. Następnie fudge wyjmujemy i kroimy w mniejsze kostki.
  5. Keto fudge kokosowy przechowujemy w lodówce do tygodnia lub zamrażamy (do 6 miesięcy).

Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wówczas staje się miękki i delikatny.

Keto fudge kokosowy
Keto fudge kokosowy
Keto fudge kokosowy
Wartości odżywczew całościw 1 sztuce
Wartość energetyczna1780 kcal148 kcal
Białko33 g3 g
Tłuszcze170 g14 g
Węglowodany netto37 g3 g
Błonnik2 g< 0,5 g

Kaloryczność obliczona dla wersji z odżywką białkową KFD. Z powyższego przepisu powstaje 12 porcji.


Jeszcze więcej keto słodyczy!

A może coś keto na słono?


Przepisy sezonowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (4 ocen)


2 thoughts on “Keto fudge kokosowy (wegański, low carb)”

Dodaj komentarz