Keto fudge kokosowy (wegański, low carb)
Dzisiaj przepis na keto fudge kokosowy, czyli bomby tłuszczowe mocno kokosowe. Przepis ten powstał w oparciu o keto bounty, których nadzienie jest kremowe i mocno kokosowe. Co więcej, fudge kokosowy nie zawiera cukru i glutenu, a także jest wegański. Zdecydowanie można powiedzieć, że są idealne dla każdego 🙂
Fudge to amerykańska krówka, zrobiona z cukru, masła i mleka. Więcej o niej pisałam w tym przepisie na fudge czekoladowo-orzechowy.
Rewelacyjne w fudge jest również to, że bez problemu możemy go przechowywać do 6 miesięcy w zamrażarce i w razie potrzeby wyjąć i podać gościom. Gorąco polecam wszystkim kokosomaniakom i ostrzegam, fudge uzależnia! 😉
Więcej przepisów na keto słodycze znajdziecie tutaj 🙂
Przepis na keto fudge kokosowy
Składniki
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych (120 g)
- dwie duże łyżki oleju kokosowego* (60 g)
- 6 łyżek gęstej części mleka kokosowego (150 g)
- 6 łyżek odżywki białkowej/słodziku** (30 g)
*olej kokosowy, jeśli ma postać stałą, warto go rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali
**osoby niebędące na diecie keto mogą użyć również cukru lub syropu klonowego, z agawy lub daktylowego. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą również użyć miodu.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: 12 kostek o wymiarach 4 x 4 x 1 cm
Przygotowanie
- Do pojemnika blendera dodajemy wiórki kokosowe wraz z olejem kokosowym, mlekiem kokosowym oraz odżywką białkową/słodzikiem, a następnie całość blendujemy do połączenia się składników. Osobiście preferuję bardziej gładką masę, jeśli lubicie duże kawałki kokosa, możecie je dodać na samym końcu i wymieszać ręcznie.
- Masę przekładamy do pojemnika o wymiarach około 16 x 16 cm. Jeśli nie posiadacie silikonowego pojemnika, koniecznie wyłóżcie go papierem do pieczenia lub folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie masy.
- Masę umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut (dopóki nie stwardnieje).
- Następnie fudge wyjmujemy i kroimy w mniejsze kostki.
- Keto fudge kokosowy przechowujemy w lodówce do tygodnia lub zamrażamy (do 6 miesięcy).
Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wówczas staje się miękki i delikatny.



Wartości odżywcze | w całości | w 1 sztuce |
Wartość energetyczna | 1780 kcal | 148 kcal |
Białko | 33 g | 3 g |
Tłuszcze | 170 g | 14 g |
Węglowodany netto | 37 g | 3 g |
Błonnik | 2 g | < 0,5 g |
Kaloryczność obliczona dla wersji z odżywką białkową KFD. Z powyższego przepisu powstaje 12 porcji.
Jeszcze więcej keto słodkości
Chałwa domowa bez cukru Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Gofry orzechowe, bez mąki Orzechowy deser śmietankowy Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie
A może keto na słono?
Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!
Pycha! Wyszły ekstra 🙂
Super, że ci smakują!
Pozdrawiam,
Klaudia